Sosiaali- ja terveysuudistus jämähti jälleen

Sosiaali- ja terveysuudistuksen neuvotteluissa ei saatu aamulla tulosta. Yle Uutisten mukaan eniten hiersi palvelujen yksityistäminen.

Ministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) ei pystynyt kertomaan eduskunnalle iltapäivällä, että hallitus olisi kyennyt sopimaan, miten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut järjestetään tulevaisuudessa.

Peruspalveluministeri on vastannut eduskunnassa keskustan välikysymykseen.

Guzenina-Richardson korosti, että uudistus on tärkeä ja se pitää valmistella perusteellisesti eri osapuolia kuullen.

– Kunta- ja palvelurakenneuudistus on prosessi, jossa ei ole oikopolkuja, ministeri perusteli hallitussovun viipymistä.

Eilen ei löytynyt sopua

Neuvottelut sosiaali- ja terveysuudistuksesta keskeytettiin viimeksi eilen illalla.

Täydennetty sote-uudistus on ollut ministerien työryhmän käsittelyssä sosiaali- ja terveysministeriössä ja sen tarkoituksena on ollut muun muassa etsiä ratkaisua siihen, kuinka suuria palvelualueiden pitäisi olla.

Sote-uudistusta valmistelevan työryhmän määräaika päättyy vuoden lopussa.

SDP on esittänyt, että uudistus ei saisi johtaa julkisten palveluiden laajempaan yksityistämiseen. Kokoomuksessa yritysten rooliin suhtaudutaan myönteisemmin.

Päätöksentekoa on vaikeuttanut se, että uudistus tehdään rinnan kuntauudistuksen kanssa.

Välikysymys aiheesta tänään

Hallituksen tavoite on ollut, että kuntauudistuksen jälkeen kunnat olisivat niin isoja, että ne pystyisivät huolehtimaan omista palveluistaan. Jos kunta jää pieneksi, tarvittaisiin kuitenkin kuntien yhteenliittymiä eli sote-alueita.

Kiistely sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä jatkuu iltapäivällä eduskunnassa, kun hallitus vastaa keskustan välikysymykseen.

Keskusta on tivannut hallitukselta tietoa siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa järjestetään. Oppositiopuolueen mielestä kansalaisilla pitää olla tieto asiasta ennen kuntavaaleja.

Sote-uudistuksen neuvottelujen keskeytymisestä kertoi ensimmäisenä Yle.

(MTV3 -STT)

Lue myös:

    Uusimmat