Hallitus tekee muutoksia kiisteltyyn translakiin – sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen avaa lain uudistuksia: "Sukupuolen pitäisi olla ilmoitusasia"

Ministerin resepti – miten kansa kuntoon? 8:43

Tasa-arvon edistäminen on ajankohtainen puheenaihe ja yksi tasa-arvoon liittyvä uudistamien koskee translakia. Nykylaki asettaa ehtoja sukupuolen korjaamiselle, mutta nyt on vaadittu, että sukupuolen pitäisi olla ilmoitusasia.

– Hallitusohjelmassa on selkeät kirjaukset siitä, että lähdemme uudistamaan translakia. Nämä asiat koskettavat hyvin henkilökohtaisesti monia ihmisiä, mutta toisaalta eivät ole keneltäkään pois. Itse olen sitä mieltä, että mitä parempi uudistus meillä on mahdollista saada aikaan translain osalta, sen parempi. Toivon, että voimme edetä tässä ripeästi. Eli mielestäni sukupuolen pitäisi olla ilmoitusasia, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoo.

Translaki ei ole ainoa listalla oleva asia, johon aiotaan puuttua. Edellisen hallituksen laatima aktiivimalli ollaan purkamassa, koska se koetaan epäoikeudenmukaisena. Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu linja, jolla hallitus etenee asiassa.

– Omalta osaltani voin todeta, että tämä hyvin epäoikeudenmukainen aktiivimalli tullaan purkamaan mahdollisimman pian, työ on jo käynnistetty sosiaali- ja terveysministeriössä. Tämä on yksi niistä päätöksistä, jotka hallitusohjelmaan on kirjattu, Pekonen sanoo.

Aktiivimallin suurin ongelma Pekosen mukaan on se, ettei se ole varsinaisesti mitannut työttömien ihmisten aktiivisuutta, vaan leikannut työttömyysturvaa niiltä, jotka eivät syystä tai toisesta ole työllistyneet.

– Tälläkin hetkellä noin 27 000 suomalaista on työkyvyttömyytensä takia joutunut aktiivimallin leikkuriin. On todella epäoikeudenmukaista, että työkyvyttömyyssairaus tai mahdollisesti maantieteelliset syyt leikkaavat työttömyysturvaa. Tämä on ollut todella epäoikeudenmukainen malli ja kurittanut työttömiä ihmisiä ja sen takia tästä halutaan eroon, Pekonen sanoo.  

Katso yllä olevalta videolta Pekosen haastattelu kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat