Mainos

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ahtaalla: Menot kasvoivat, tuki ei

Sosiaali- ja terveysalojen järjestöt ovat joutuneet viime vuosina taloudellisesti ahtaalle, kun Raha-automaattiyhdistyksen avustussummat junnaavat paikallaan ja kiinteät toimintakulut samanaikaisesti kasvavat.

Yt-neuvotteluja on käyty tai niistä on ilmoitettu viime aikoina muun muassa Näkövammaisten Keskusliitossa, Kehitysvammaliitossa, Kuurojen liitossa ja Aivoliitossa.

Aivoliitossa viime vuonna käytyjen yt-neuvottelujen seurauksena yksi henkilö irtisanottiin ja tehtäviä sekä palveluita järjesteltiin uudelleen.
Aivoliitto auttaa aivoverenkiertohäiriön sairastaneita ja heidän läheisiään sekä perheitä, joiden lapsella tai nuorella on kielellisiä vaikeuksia. Liiton rahoituksesta runsas puolet tulee Raha-automaattiyhdistyksen avustuksista.

– Emme ole moneen vuoteen saaneet yleisavustukseemme korotusta siinä määrin kuin olemme pyytäneet, vaikka meillä on kaksi suurta kohderyhmää. Palkkakustannukset ovat kuitenkin nousseet viime vuosina aika lailla, Aivoliiton palvelupäällikkö Ann-Mari Veneskoski kertoo. 

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten pääsihteerillä Vertti Kiukkaalla ei ole tilastotietoa alan järjestöjen henkilöstövähennyksistä, mutta hän sanoo kuulevansa jatkuvasti uusista yt-prosesseista.

Kiukkaan mukaan alan järjestöjen tilanne on tiukentunut jo pitkään, mikä paljolti johtuu Raha-automaattiyhdistyksen samoina pysyneistä avustussummista.

Kiukkaan mukaan sosiaali- ja terveysalan järjestöjen vuosittain RAY:lta saama rahasumma on pysynyt 12 viime vuotta käytännössä samalla tasolla, reilussa 300 miljoonassa eurossa.

– Jokainen voi kuvitella, kuinka paljon palkat ja vuokrat nousevat 12 vuodessa. Niihinhän järjestöt etupäässä avustuksensa käyttävät, Kiukas sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.