Mainos

Sosiaali- ja terveydenhuollon älykortti laajaan kokeiluun

Sosiaali- ja terveydenhuollon älykorttia sekä muuta alan tietoteknologiaa ja siihen liittyvää tietosuojaa aiotaan kehittää laajan kokeilun avulla.

Kokeiluun valitaan marraskuuhun mennessä yksi useamman kunnan tai kuntainliiton pilottialue. Makropilotiksi nimetyn hankkeen tavoitteena on saada mahdollisimman paljon irti uuden tietotekniikan tuomista mahdollisuuksista kansalaisten tietosuojaa vaarantamatta. Taustalla on myös kunnianhimoinen tavoite hyödyntää kokeilusta saatavia tuloksia kansainvälisilläkin markkinoilla.

Laajan hankkeen takana ovat mm. sosiaali- ja terveysministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö, Tekes, Kela, Kuntaliitto, Stakes ja Työterveyslaitos.

Tavoitteena on vain yksi kortti

Kokeilun tärkeänä osana on kerätä kokemuksia sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskortista eli älykortista. Tältä osin kokeilu on myös osa valtiovarainministeriön henkilökortti-projektia.

Tavoitteena on yksi kortti, joka voisi olla käyttötavasta riippuen joko vain tunnistamiseen ja allekirjoitukseen tarkoitettu kortti tai tietyn määrän tietoa sisältävä tunnistekortti.

Älykortin arkaluonteisten tietojen suojaamista kokeillaan PIN-koodilla tai biometrisellä tunnisteella, esimerkiksi sormenpäätunnisteella.

Jokainen päättää omista tiedoistaan

Kokeilun lähtökohtana on periaate, että jokaisella on oikeus määrätä itseään koskevien tietojen liikkumisesta verkoissa. Toisaalta hoitohenkilökunnalla pitää olla riittävät tiedot, jotta hoidon taso pysyy laadukkaana.

Hanke ei kuitenkaan rajoitu pelkkään asiakaskorttiin, vaan tarkoituksena on kehittää myös mm. sähköistä ajanvarausta, kuljetuspalvelujen tilaamista ja muuta sähköistä asiointia. Mukaan halutaan myös yksityisiä palveluntuottajia, apteekkeja ja järjestöjä.

Tietotekniikkaa koko väestölle

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) tähdentää, että hankkeen suunnittelussa on muistettava, että palvelujen käyttäjinä on koko väestö.

Päivittäin törmätään tekniikkaan, joka jakaa kansalaisia osaajiin ja syrjäytyneisiin, Mönkäre muistuttaa ja katsoo, että näin ei saa käydä tämän hankeen kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.