Mainos

Sortumisvaara tyhjensi urheiluhallin Jyväskylässä

Jyväskylän Hipposhallin kattotelineet ovat säilyneet ehjinä eikä sortumisvaaraa ole.

Jyväskylän Hipposhalli tyhjennettiin tänään iltapäivällä, kun pari kattopeliä pullistui lumen painosta. Sisällä oli viitisenkymmentä yleisurheilijaa ja sulkapalloilijaa. Kaikki pääsivät turvallisesti ulos.

Kaupungin rakennusvalvonnan mukaan kattotelineet ovat säilyneet ehjinä eikä sortumisvaaraa ole. Peltien pullistuma sisäänpäin rajoittuu pienelle alalle. Halli pysynee suljettuna viikonlopun yli.

Palomestari Pentti Karppisen mukaan hallin keskiosan kaarelta on romahtanut lunta sivujen tasaiselle lappeelle. Taitekohdassa on sulavaa lunta pitkälti toista metriä ja paikoin enemmänkin.

Peltien repeämä havaittiin noin varttia vaille 14. Liikunnan harrastajat eivät pitäneet kiirettä hallista poistumiselle. Suuri sisäkenttä tyhjeni lopullisesti vasta pelastusmiesten kehotuksesta.

Keski-Suomen pelastuslaitos ja kaupungin liikuntavirasto aloittivat iltapäivällä lumikuorman keventämisen katolta. Tasakattojen alla on muun muassa pukuhuoneita.

Hallikatto ei sorru lumikuormaan vaan rakennevirheisiin

Lumikuorma ei ole ollut syynä Suomen hallirakennusten kattojen sortumiseen. Kun onnettomuuksia on tutkittu, on kaikissa paljastunut syyksi rakennevirhe; joko suunnittelussa, toteutuksessa tai materiaalissa, sanoo kehittämisjohtaja Helena Säteri ympäristöministeriöstä.

Lumikuorma ei ole myöskään ylittänyt onnettomuuksissa rakennuksen katon kestävyydelle ennalta vaadittavaa suunnittelukuormaa.

- Lumi on vain tuonut esille virheen. Se vähäinenkin lumi, joka katoilla on ollut, on ollut rakenteelle liikaa, Säteri lisää.

Sortuman aiheuttaneiden virheiden syyt ovat olleet moninaiset. Yksi yhteinen tekijä ovat kuitenkin kaikille tapauksille olleet kattopalkkien pitkät, 15-20 metriä tai sitä pidemmät jännevälit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.