Soros Saksalle ja Suomelle: Johtakaa tai lähtekää eurosta

Yksi maailman kuuluisimmasta rahamiehistä George Soros arvostelee voimakkaasti Saksaa ja liittokansleri Angela Merkeliä.

Soroksen mielestä Saksan tiukka säästölinja vie Euroopan kurjuuden kierteeseen.

– On todellinen vaara, että euro tuhoaa EU:n tai ainakin muuttaa sen toisenlaiseksi kuin siitä piti tulla, Soros sanoo MTV3:n haastattelussa.

Eurokriisi pitäisi ratkaista hänen mielestään yhteisvastuulla, esimerkiksi eurobondeilla. Soroksen viesti Saksalle ja siinä rinnalla Suomellekin on: johtakaa tai lähtekää.

– Ymmärrän täysin saksalaisia ja myös suomalaisia, jotka eivät halua yhteisvastuuta. Mutta siinä tapauksessa heidän pitää väistyä tieltä ja hyväksyä seuraukset ja irtaantua euroalueesta, Soros sanoo.

Ahtisaari-päivillä Helsingissä puhunut Soros on huolissaan, että Euroopasta katoaa avoimuus ja yhtenäisyys. Jäljelle jää kahden kerroksen valtioita: velkojia ja velallisia.

82-vuotias Soros selviytyi nuoruudessaan Unkarissa sekä natsivallasta että kommunismista ja pääsi 1940-luvun lopulla länteen.

Soros on lahjoittanut yli kahdeksan miljardia dollaria hyväntekeväisyyteen noin sataan maahan.

Nyt avustusvuorossa on Kreikka ja erityisesti sinne tulevat siirtolaiset.

– Humanitaarisella avulla voidaan rohkaista myös kreikkalaisia antamaan samanlaista solidaarisuutta siirtolaisille, joita on siellä jo miljoona, Soros sanoo.

Soros muistuttaa, että tavalliset kreikkalaiset kärsivät, mutta eliitti on vienyt rahansa turvaan.

– Eurooppa tarvitsee nyt enemmän solidaarisuutta kuin kuria, hän toivoo.

Lue myös:

    Uusimmat