Mainos

Sopu rakoilee kuntaliitoksissa

Viime vuoden lopulla tehdyt kuntaliitokset alkavat poikia kiistoja nyt, kun sopimusten yksityiskohtia hiotaan käytännön tasolle kunnissa. Näkyvintä kädenvääntöä käydään johtavien virkatehtävien jaosta. Jos uuden suurkunnan johtopaikkojen jaosta on sovittu vain suurpiirteisesti, tulkinta mahdollistaa kiistat. Jos taas muotoilu on liian tarkka, saatetaan sitoa valtuustojen käsiä tarpeettomasti.

Tuhannen asukkaan Ullava ja naapurikunnat Kälviä sekä Lohtaja liittyvät Kokkolan kaupunkiin vuoden kuluttua. Jo nyt on päällä muheva riita siitä, mitä liitossopimuksessa oikein sovittiinkaan entisten kunnanjohtajien kohtalosta. Nyt esitetyt apulaiskaupunginjohtajien virat on jo teilattu emäkunnan valtuustossa, maakunnassa ratkaisu suututtaa.

-Niin tämmönen virka, mikä sieltä hänelle on esitetty kyllä minun mielestä aivan hyvin kuuluisi ainakin alkuvaiheessa olla, toteaa Raimo Luoto Kälviältä.

Jos yhdistyssopimuksessa ei määritellä tulevia johtovirkoja riittävän tarkasti, riita on valmis.

Kädenvääntöä viroista ja muista yksityiskohdista käydään nyt liki sadassa kunnassa, jotka ensi vuonna muodostavat kolmisenkymmentä uutta suurkuntaa. Kuntaliitto on opastanut liitossopimusten teossa, jotta jälkipeleiltä vältyttäisiin.

Taannoin eräässä kuntaliitoksessa sovittiin esimerkiksi tuloveroprosentista, joka myöhemmin kumottiin hallinto-oikeudessa laittomana sopimuksena. Herkissä liitoksissa riidan aiheeksi riittää pelkkä virkanimike. Vaikka liitoksista on jo sovittu, pahaa verta syntyy, jos pienemmät kunnat kokevat jäävänsä heikoille osille virkajaossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.