Mainos

Sopu lähenee E-Afrikan aidslääkekiistassa

Etelä-Afrikan presidentin viraston kertoman mukaan aidslääkkeiden myynnistä maassa noussut kiista on lopulta ratkeamassa. Kiistassa ovat vastakkain Etelä-Afrikan valtio ja 39:ää lääkefirmaa edustava lääkeyhtiöiden liitto PMA.

Etelä-Afrikassa aidslääkkeiden myynnistä nostettu oikeudenkäynti on jatkunut Pretoriassa, mutta se keskeytettiin pian alkamisen jälkeen sopimusneuvottelujen vuoksi. Jo aiemmin päivällä eteläafrikkalaisissa viestimissä kerrottiin, että PMA olisi valmis sopimaan kiistan oikeuden ulkopuolella.

-Vaihtoehdoista keskustellaan osapuolten kanssa, sanoi PMA:n edustaja ennen oikeudenkäynnin alkua. Oikeudenkäynti alkoi runsas kuukausi sitten, mutta se ei ehtinyt juuri alkua pidemmälle, kun asian käsittelyä siirrettiin. PMA halusi lisää aikaa valmistautuakseen oikeudenkäyntiin.

Maailman suurimmat lääkeyhtiöt yrittävät oikeudessa kumota Etelä-Afrikassa hyväksytyn lain, joka sallii halvempien aidslääkkeiden maahantuonnin. Miljardien arvoisia patenttejaan varjelevien lääkeyhtiöiden mielestä halvemmat kopiolääkkeet polkevat lääkeyhtiöiden oikeuksia. Lääkeyhtiöiden mukaan patentteja on noudatettava, jotta uusien lääkkeiden tutkimus voidaan rahoittaa.

Etelä-Afrikka hyväksyi vuonna 1997 lain, jonka nojalla maan terveysministeri saa päättää kopiolääkkeiden maahantuonnista. Hallituksen mukaan asetuksella taataan kansalaisille perustuslaissa turvattu oikeus perusterveydenhoitoon. Arviolta 4,7 miljoonalla eteläafrikkalaisella on hi-virus tai aids.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.