Sopu Jugoslavian pääministeristä

Jugoslavian uudistusmieliset ovat päässeet sopimukseen liittovaltion uudesta pääministeristä. Jugoslavialaisen lehden mukaan maan entisen presidentin Slobodan Milosevicin tukija nimitetään pääministeriksi.

Glas-lehden mukaan presidentti Vojislav Kostunicaa tukenut Serbian demokraattinen oppositio, DOS, on myöntynyt kannattamaan Pedrag Bulatovicin asettamista pääministerin virkaan. Aiemmin DOS on vaatinut, että pääministeriksi nimitettäisiin puolueista riippumaton virkamieshallitus ylimenokauden ajaksi. DOS:n edustaja Zoran Djindjic arveli tänään, että sekä liittovaltiolle että Serbialle saadaan uusi hallitus jo viikon sisällä.

Jugoslavian pääministeri Momir Bulatovic erosi eilen tehtävistään ja hajotti samalla liittovaltion hallituksen. Myös Bulatovic oli Slobodan Milosevicin liittolainen. Jugoslavian perustuslain mukaan liittovaltion pääministerin pitäisi tulla oppositiosta eikä hänen tulisi olla samasta tasavallasta kuin presidentti. Montenegrosta olevan Bulatovicin mukaan Kostunican kokoaman hallituksen "pitää olla koostumukseltaan sellainen, että kansainvälinen yhteisö hyväksyy sen". Demokraattinen oppositio DOS pääsi maanantaina Serbiaa hallitsevan koalition kanssa sopimukseen parlamenttivaalien järjestämisestä tasavallassa joulukuussa. Serbian parlamenttia hallitsevat edelleen Milosevicin kannattajat.

Jugoslavia parantaa ulkosuhteitaan

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine sanoi, että Ranska palauttaa diplomaattisuhteet Jugoslaviaan "lähipäivinä". Nato-maat Ranska, Britannia, Saksa ja Yhdysvallat jäädyttivät suhteensa Jugoslaviaan Kosovon sodan aikana, eikä suhteita ole vielä palautettu ennalleen. Vedrine neuvotteli tänään Belgradissa Vojislav Kostunican kanssa maiden keskinäisistä suhteista ja Jugoslavian ja EU:n välien lähentämisestä. EU päätti eilen lopettaa suurimman osan Jugoslavian vastaisista pakotteista, mutta jätti voimaan Milosevicia ja hänen lähipiiriään koskevat rajoitukset. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin mukaan Jugoslavian on aika löytää uudelleen paikkansa maailmanjärjestössä. -Haluan korostaa sitä, että YK tukee pyrkimyksiä maan ja alueen ongelmien ratkaisemiseksi, kirjoitti Annan kirjeessään Kostunicalle. Jugoslavia on virallisesti YK:n jäsenvaltio, mutta se ei kuitenkaan voi osallistua valtaosaan järjestön toiminnasta. Kiistaa on aiheuttanut se, tuleeko Jugoslavian hajoamisen jälkeen jäljelle jääneen tynkä-Jugoslavian hakea uudelleen YK:n jäsenyyttä.

Yliopiston hallinto erotettu

Koko Belgradin yliopiston hallinto on erotettu, kertoi uutistoimisto Beta tänään. Myös maan pohjoisosassa sijaitsevan Novi Sadin yliopiston rehtori ja johtokunta erosivat. Itsenäinen ammattiliitto otti Novi Sadissa haltuunsa kansallisen arpajaistoiminnan, jonka tuloista suuri osa on virrannut Milosevicille. Lääkärien ammattiliitto otti puolestaan haltuunsa terveysministeriön. -Meidän täytyy estää kaaos terveysministeriössä, jotta koko terveysjärjestelmä ei romahtaisi, sanoi lääkäri Radmilo Roncevic. Jugoslavian uudet vallanpitäjät sanoivat, ettei heillä ole poliisivoimien ja salaisen poliisin täyttä hallintaa. Hätätilakomitean jäsen Zoran Djindjic sanoi, että salainen poliisi ei ole demokraattisessa hallinnassa. Hän lisäsi, ettei Serbialla ole sisäministeriä.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat