Mainos

Sopu Irakin vaalien ajankohdasta löytymässä

Kädenvääntö Irakin vaalien ajankohdasta saattaa olla ratkeamassa. Ongelmana on pidetäänkö vaalit ennen vai jälkeen suunnitellun vallanvaihdon.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kertoi tänään, että sopu alkaa häämöttää. Hän ei kuitenkaan maininnut mitään mahdollisesta ajankohdasta.

Eniten kiistaa on nimittäin ollut siitä, tulisiko vaalit järjestää ennen vai jälkeen kesäkuun 30. päivän, jolloin Yhdysvaltain on määrä siirtää valta maassa miehityshallinnolta irakilaisille. Yhdysvaltain suunnitelmien mukaisesti valta siirretään kesäkuun lopussa alueellisten vaalikokousten valitsemalle neuvostolle.

Useat irakilaisjohtajat ovat vaatineet demokraattisten vaalien järjestämistä, mikä ei Yhdysvaltojen mielestä ole mahdollista puutteellisten järjestelyjen vuoksi.

Lakhdar Brahimin johtama YK:n asiantuntijaryhmä on paraikaa Irakissa selvittämässä, onko mahdollista pitää vaalit ennen vallansiirtoa. Tähän liittyen Brahimi on käynyt viime päivien aikana lukuisia keskusteluja irakilaisten johtajien kanssa.

Kofi Annanin on määrä kertoa oma mielipiteensä vaaleista 21. helmikuuta mennessä.

YK tukee shiiajohtajaa

Brahimi sanoi tänään, että YK tukee Irakin shiiamuslimien korkeimman johtajan ajatollah Ali al-Sistanin vaatimusta vaalien järjestämisestä maassa.

Brahimi ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, koska vaalit pitäisi järjestää.

-Ali al-Sistani pitää tiukasti kiinni vaalien järjestämisestä ja me tuemme häntä tässä sataprosenttisesti, koska vaalit ovat paras tapa perustaa valtio, joka palvelee parhaiten minkä tahansa kansan etuja, Brahimi sanoi.

-Olemme yhtä mieltä Sayyidin (profeetta Muhammedin jälkeläisenä itseään pitävän al-Sistanin) kanssa siitä, että nämä vaalit on valmisteltava hyvin ja pidettävä parhaissa mahdollisissa oloissa, jotta päästäisiin tuloksiin, jotka tyydyttävät sekä Sayyidia ja Irakin kansaa että YK:ta, Brahimi jatkoi.

Sistanin mielestä äänestysluettelot voitaisiin muodostaa Saddam Husseinin hallinnon aikaisten elintarvikkeiden säännöstelykorttien pohjalta, mutta hän sanoi tyytyvänsä YK:n päätökseen. Aiemmin tänä vuonna hän yllytti kansaa suurmielenosoituksiin vaalien puolesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.