"Soon moro" – Tampere United heitettiin Veikkausliigasta!

Tampere Unitedin taru kotimaan tämän kauden jalkapallokentillä sai torstaina äkkilopun.

Palloliiton kurinpitovaliokunta sulki TamU:n yksimielisesti kaikista Palloliiton virallisista kilpailuista, mukaan lukien kotimainen liiga.

Valiokunnan perusteena oli se, että TamU on yhteistyöllään singaporelaisen Exclusive Sports PTE Ltd:n (ESP) kanssa rikkonut sääntöjä ja aiheuttanut jalkapalloilulle haittaa.

TamU:lla on viikko aikaa valittaa päätöksestä, ja seuran toimitusjohtajan Deniz Bavautdinin mukaan seura aikoo valittaa.

- Ei tässä vielä laiteta hanskoja tiskiin, Bavautdin sanoi seuran nettisivuilla.

Valitusvaliokunnan ratkaisuun asti TamU on suljettuna kauden kilpailutoiminnasta, joten seura ei voi pelata myöskään 23. huhtikuuta liigacupin loppuottelussa Honkaa vastaan.

- Jos me suljemme seuran pois toiminnasta, niin se suljetaan heti. Pitää olla johdonmukainen, tiivisti kurinpitovaliokunnan puheenjohtaja Jukka Virtanen.

Valituksen käsittelee Palloliiton valitusvaliokunta, jossa puheenjohtaja Jari Karppinen johtaa kuutta jäsentä.

Rahat vahvistavat sopimuksen

TamU on ollut viikkoja otsikoissa tehtyään yhteistyötä jalkapallovilpistä epäillyn singaporelaisen yhtiön kanssa. Seuralla ei ole yhtiön kanssa allekirjoitettua sopimusta, mutta kurinpitovaliokunnan tulkinnan mukaan TamU:n yhtiöltä vastaanottamat rahat kertovat siitä, että sopimus on voimassa.

TamU sai ESP:ltä tarkalleen 299961 euroa 50 päivän kuluessa aikavälillä 19.11.2010-7.1.2011. Summa on noin 30 prosenttia TamU:n vuosibudjetista, joten singaporelaisyhtiön osuus seuran tulonhankinnasta on merkittävä.

Tamperelaisseuran sulkemisesta kauden kilpailutoiminnasta oli päättämässä puheenjohtaja Virtasen lisäksi viisi muuta valiokunnan jäsentä.

- Lähdimme liikkeelle siitä, että Palloliitto on sitoutunut Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan ja Euroopan jalkapalloliittoon Uefaan. Seurat on linkitetty Palloliiton kautta Fifan ja Uefan sääntöihin, muistutti Virtanen.

Vaikutusvaltaa pelaajistoon

Virtanen korosti sitä, että Fifa ja Uefa määrittävät säännöissään pelaajan aseman. Kolmas osapuoli ei saa vaikuttaa pelaajan asemaan seurassa, mutta TamU:n tapauksessa singaporelaisyhtiö pääsi vaikuttamaan.

Valiokunnan mukaan TamU antoi ESP:lle määräysvaltaa seuran asioista, koska sopimusluonnoksen mukaan ESP:llä on oikeus asettaa pelaajia TamU:n käyttöön ja toisaalta TamU:lla olisi velvollisuus myydä mahdolliset nykyiset ulkomaalaispelaajansa ESP:n toimittamien pelaajien tieltä.

Sopimuksessa on valiokunnan mukaan myös ehto, jonka mukaan ESP:llä on oikeus saada maksamansa korvaus takaisin, jos se katsoo, etteivät yhtiön asettamat pelaajat ole saaneet riittävästi peliaikaa liigassa.

Kurinpitovaliokunnan mukaan TamU osoitti noudattavansa sopimusta ESP:n kanssa, koska se peluutti kahta yhtiön toimittamaa pelaajaa liigacupin otteluissa helmikuussa.

Valiokunta moitti TamU:a myös siitä, ettei seura ollut tarkistuttanut Palloliiton kautta ESP:n taustoja, vaikka naapuriseura Haka toi jo syksyllä 2010 heille tehdyn ESP:n tarjouksen julkisuuteen.

(MTV3-STT)

Katso Minna Korkan juttu (Tulosruutu 14.4.2011)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja