Soneran teleurkintajuttu paisuu

Soneran teleurkintaepäilyt ovat paljastumassa selvästi uskottua laajemmiksi. Jutussa on kaikkiaan 12 eri haaraa, joista entiseen toimitusjohtajaan kohdistuu vain kaksi epäilyä.

Soneran teleurkintajutun oikeuskäsittely uhkaa venähtää kuukausien mittaiseksi. Tänään pidetyssä alustavassa istunnossa määrättiin parisenkymmentä istuntopäivää, mutta ne jouduttiin ripottelemaan pitkin helmi- ja maaliskuuta. Lisäksi huhtikuulle kirjattiin kaksi varapäivää.

Jutun puiminen alkaa ensi maanantaina, jolloin luetaan syytteet kahdeksalle: seitsemälle miehelle ja yhdelle naiselle. Kihlakunnansyyttäjä Markku Pohjanoksa katsoo epäiltyjen selvittäneen tai selvityttäneen laittomasti ihmisten puhelutietoja.

Todistajia oikeudenkäyntiin on tulossa jopa 50. Pelkästään syyttäjä on nimennyt 31 todistajaa. Lisäksi tulevat syytettyjen omat todistajat.

Esitutkinta-aineisto yli 2000 sivua

Jutun haastehakemuksia, syyttämättäjättämispäätöksiä ja esitutkinta-aineistoa ei vielä julkistettu, vaan ne tulevat julkisiksi kun oikeudenkäynti varsinaisesti alkaa ensi viikolla.

Keskusrikospoliisilla on asiaan liittyvää esitutkintamateriaalia reilut 2000 sivua. Tästä noin 1300 sivua on johdanto- ja kuulusteluaineistoa ja loput liitteitä. Salassapidettävää materiaalia ovat teletunnistetiedot ja tietyt Soneran liikesalaisuudet.

Maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä käydään läpi laajan Soneran teleurkintavyyhdin kahta osiota. Oikeuden puntaroitavaksi tulee niin sanottu päähaara, jossa syytettynä on muun muassa Soneran entistä johtoa. Lisäksi käsitellään niin kutsuttua Lippos-haaraa, jossa soneralaisten ja keskusrikospoliisin epäillään urkkineen silloisen pääministerin Paavo Lipposen ja hänen autonkuljettajansa puhelutietoja.

Kymmenet kuunnellut hyväksyivät Soneran korvauksen

Noin 50 Soneran puhelinseurannan kohteeksi joutunutta on hyväksynyt TeliaSoneran esittämän 800 euron korvaustarjouksen. Korvausta tarjottiin 76 henkilölle, kun kaikkiaan epäillyn seurannan kohteena oli 81 henkilöä.

Suomen TeliaSoneran viestintäjohtaja Jyrki Karasvirta sanoo, että osa kirjeen saaneista on ilmoittanut vaativansa suurempia korvauksia, osa taas ei ole reagoinut kirjeeseen millään tavoin.

Korvauksen vastaanottaminen ei vaikuta asian rikosoikeudelliseen käsittelyyn, mutta sen vastaanottaneet eivät voi hakea korvausta enää oikeudessa. TeliaSoneran tarjoama summa perustui kahden professorin esittämään arvioon.

Soneran urkintajutun oikeuskäsittely alkaa siis ensi viikon maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. TeliaSoneran entistä toimitusjohtajaa Kaj-Erik Relanderia, yhtiön entistä turvallisuusjohtajaa Juha E. Miettistä ja neljää muuta yhtiön entistä työntekijää epäillään viestintäsalaisuuden rikkomisesta vuosina 1998-2001.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.02.2005)

Lue myös:

    Uusimmat