Mainos

Soneran selvitys ei tue nettikirjan väitteitä

Sonera-selvitys: Sonera ei aio ryhtyä jatkotoimiin nimettömän Internet-kirjan väitteiden vuoksi. Talonen kieltää neuvotelleensa valtion kanssa. Yhtiön hallitus antoi vuonna 2000 toimineelle hallitukselle luvan kertoa päätöksenteosta julkisuudessa.

Selvityksen tulosten perusteella hallitus päätti ettei kesäkuussa 2002 nimettömänä julkaistun Internet-kirjanin väitteet anna aihetta toimenpiteisiin.

Nettikirjan mukaan Sonerassa olisi tapahtunut väärinkäytöksiä vuosina 1999-2001. Kirjoitelmassa väitettiin, että yhtiön konsulttilaskujen maksussa ja rahankäytössä olisi tehty väärinkäytöksiä ja että yhtiön UMTS-lupapäätökset olisi tehty ilman riskianalyysejä.

Soneran sisäinen tarkastus kohdistettiin nettikirjan merkittävimpiin väitteisiin. Yhtiön toimittamassa erityisselvityksessä ei löydetty näyttöä tai tukea kyseisille väitteille.

Kirjoitelman väitteet väärinkäytöksistä eivät kohdistu Soneran nykyiseen toimitusjohtajaan tai hallitukseen, yhtiö muistuttaa.

Tehdyn erittäin laajan selvityksen sekä yhtiön ulkoisten tilintarkastajien antaman lausunnon pohjalta yhtiön hallitus katsoo, että kirjoitelmassa esitettyjen väitteiden todenperäisyys on nyt tullut huolellisesti selvitetyksi osakeyhtiölain vaatimusten mukaisesti.

Hallitus päätti, ettei se näe esteitä sille, että yhtiön vuonna 2000 toimineen hallituksen jäsenet antavat julkisuuteen lausuntonsa UMTS-lupien päätöksentekoprosessista.

Talonen: Valtiolla ei osuutta kauppaan

Sonera Oyj:n entinen hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen toteaa tiedotteessaan, että hän ei ole kysynyt valtiolta lupaa umts-kaupoille. Tähän asti Talonen on vedonnut yhtiölakiin ja vaitiolovelvollisuuteensa.

Soneran entisen hallituksen jäsenet ovat aiemmin kertoneet, että he käsittivät Talosen neuvotelleen valtio-omistajan edustajien kanssa.

Markku Talonen kuitenkin kiistää neuvottelut.

- Soneran hallitus ei ole käsitellyt yhdenkään osakkeenomistajan, ei myöskään Suomen Valtion nimenomaista lupaa tai kieltoa koskien kyseistä investointihanketta, Talonen sanoo.

- En Soneran hallituksen puolesta kysynyt enkä niin muodoin saanut lupaa, kieltoa tai muuta menettelytapaohjetta yhdeltäkään osakkeenomistajalta koskien Saksan UMTS- hanketta. Kyseinen investointipäätös kuului yksiselitteisesti Soneran hallitukselle, Talonen kuvaa tiedotteessaan.

Alestalo yhtyy Soneran näkemyksiin

Kalevi Alestalo

Valtiota teleyhtiö Soneran hallituksessa vuosina 1998-2001 edustanut finanssineuvos Kalevi Alestalo yhtyy Soneran hallituksen entisen puheenjohtajan Markku Talosen näkemyksiin umts-lupien hankintaan liittyvästä päätöksenteosta.

Alestalo sanoo julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa, että valtion hyväksyntä tuli strategisella tasolla valtioneuvoston ja eduskuntakäsittelyn jälkeen, mutta lopullisen päätöksen umts-huutokauppoihin osallistumisesta teki Soneran hallitus.

-Operatiivista umts-päätöstä ei käsitelty minun tietojeni mukaan Suomen hallituksessa tai liikenne- ja viestintäministeriössä, Alestalo toteaa.

Hintikka uskoo jatkotoimiin

Soneran hallituksen puheenjohtajan Tapio Hintikka pitää mahdollisena, että nettikirjan väitteet voivat johtaa jatkotoimiin.

- En välttämättä sano, että loppuun käsitelty, mutta näiden selvitysten osalta. Ja nimenomaan täytyy tietysti muistaa, että siellä on paljon vihjailuja, jotka on täällä olevien ihmisten, jopa omalta kohdaltani voin osoittaa ne täysin selvästi kun tiedän asiat, että niissä on tapahtumat kyllä tapahtuneet, mutta niiden sisältö on täysin keksittyä, Hintikka sanoo.

Hintikan mukaan Sonerassa ei ole tällä hetkellä suunnitelmaa, jolla kirjan tekijä tai tekijät saataisiin vastuuseen. - Pitää myöskin muistaa, että tässä on kyseenalaistettu eräiden ulkomaisten toimijoiden toimintaa ja niitä on asetettu epäilyksen alaiseksi, että heidän toimintansa ei kestä päivänvaloa ja olisin aika hämmästynyt, jos nämä eivät alkaisi käynnistää omia selvityksiään asian suhteen, Tapio Hintikka muistuttaa.

Sasi kaipaa Heinosen selitystä

Liikenneministeri Kimmo Sasi

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi on tyytyväinen Soneran sisäisen selvityksen valmistumiseen. Se antaa hänen mielestään täsmällisen kuvan siitä, ettei mitään väärinkäytöksiä ole tapahtunut. Yhdessä Soneran entisen hallituksen puheenjohtajan Markku Talosen lausunnon kanssa selvitys vahvistaa Sasin mielestä myös kaiken sen, mitä liikenneministeriön oma selvitys osoitti.

Sasi toivookin, että myös entinen liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen kertoisi oman näkemyksensä asiasta, sillä nyt tarvitaan mahdollisimman kattavaa tietoa.
(MTV3-STT)

Lue Soneran hallituksen jäsenien kommentit MTV3:n uutisarkistosta:

Soneran hallituksen entinen puheejohtaja Markku Talonen selvitti omaa rooliaan antamassaan tiedotteessa.

(Seitsemän uutiset 22.08.2002)

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi on tyytyväinen Soneran sisäisen tutkimuksen valmistumiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.