Mainos

Soneran liikevaihto kasvoi

Soneran tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli 113 miljoonaa euroa, vuotta aiemmin 107 miljoonaa . Osakekohtainen tulos ilman satunnaiseriä oli 0,12 euroa, vuotta aiemmin 0,11 euroa ja satunnaiserien jälkeen 0,06 euroa. Soneran liikevaihto kasvoi 14 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Sonera teki kovan tuloksen ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Matkaviestinnässä toimivien osakkuusyhtiöiden yhteenlaskettu asiakasmäärä ja liikevaihto kasvoivat edelleen voimakkaasti; Turkcellin tulosta heikentää matkapuhelinvero. Konsernin liikevoittoa heikensivät panostukset uusiin liiketoimintoihin.

Soneran liikevaihto vuoden 2000 ensimmäisellä neljänneksellä oli 487 miljoonaa euroa (426 miljoonaa), eli nousua edellisvuoden vastaavasta jaksosta oli 14 prosenttia. Liikevaihtoa kasvatti edelleen varsinkin Matkaviestintä, jonka osuus konsernin liikevaihdosta katsauskaudella oli 54 prosenttia (50).

Vuoden 1999 viimeiseen neljännekseen verrattuna liikevaihto oli 5 prosenttia alempi kausivaihteluiden sekä loppuvuoden 1999 korkean laite- ja järjestelmämyynnin takia.

Matkaviestintä kasvoi

Soneran matkaviestinnän ulkoinen liikevaihto kasvoi 23 prosenttia edellisvuoden vastaavasta jaksosta ja oli 264 miljoonaa euroa (214 miljoonaa). Vertailujakson liikevaihtoa pienensivät alkuvuoden 1999 aikana voimassa olleet puheaikatarjoukset loppuvuonna 1998 myydyille uusille liittymille.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna liikevaihto kasvoi runsaat 2 prosenttia. Käyttökate nousi 130 milj. euroon (103 miljoonaa) ja liikevoitto 100 miljoonaan euroon (73 miljoonaa).

Soneran matkaviestintäliittymän keskimääräinen kuukausikäyttö nousi 131 minuuttiin (119) ja keskimääräinen kuukausituotto 38,8 euroon (36,2). Lisäarvopalveluiden eli tekstiviestien ja sisältöpalveluiden osuus Matkaviestinnän liikevaihdosta oli ensimmäisellä neljänneksellä noin 9 prosenttia (noin 7). Soneran GSM-liittymästä lähetettiin katsauskauden aikana keskimäärin 23 tekstiviestiä kuukaudessa (18 viestiä edellisvuonnna.

Sisältöpalvelutkin kiinostavat


Soneran GSM-asiakkaista noin 30 prosenttia käytti sisältöpalveluja katsauskauden aikana (vuotta aiemmin noin 23), ja Sonera Zedin rekisteröityneiden käyttäjien määrä oli maaliskuun lopussa noin 170 000 (31.12.1999: noin 127 000).

Soneran GSM-liittymien määrä kasvoi ensimmäisen neljänneksen aikana 2 prosenttia (4 % vuotta aiemmin) ja oli katsauskauden päättyessä 1 985 810. Duo-kaksitaajuusliittymien osuus GSM-liittymämyynnistä oli lähes 90 prosenttia neljänneksen aikana myydyistä liittymistä.

Mediaviestintä yhä tappiolla

Mediaviestinnän ja uusien palvelujen ulkoinen liikevaihto kasvoi katsauskaudella lähinnä Internet-palvelujen kasvaneen kysynnän takia 26 prosenttia ja oli 43 miljoonaa euroa (34). Myös erilaisten sähköisten hakemistopalvelujen käyttö kasvatti liikevaihtoa. Katsauskauden käyttökate oli -31 milj. euroa (1) ja liiketappio

Mediaviestintä yhä Soneran tappiontuottaja

36 milj. euroa (liiketappio 1). Kannattavuutta heikensivät merkittävät tuotekehitykseen, markkinointiin ja uusien liiketoimintojen aloittamiseen kohdistetut panostukset. Soneran Internet- liittymäasiakkaiden määrä kotimaassa oli katsauskauden lopussa noin 227 000 (31.12.1999: noin 216 000).

Sonera uskoo 10 prosentin kasvuun


Sonera arvioi konserninsa liikevaihdon pysyvän kuluvana vuonna pysyvän yli 10 prosentin kasvu-uralla. Kuluvan vuoden liikevaihtotavoitteen saavuttamisessa on ratkaiseva asema edelleen matkaviestintäpalvelujen kasvavalla ja monipuolistuvalla käytöllä. Uusien palvelujen ei odoteta vielä vuonna 2000 vaikuttavan merkittävästi konsernin liikevaihdon kasvuun. Pidemmän aikavälin tavoite on yli 20 prosentin liikevaihdon kasvu.

Sonera arvioi liikevoittonsa laskevan uusiin palveluihin tehtävien kehityspanostusten takia kuluvana vuonna edellisvuotisesta.

Ulkomaisten matkaviestintäpalveluja tarjoavien osakkuusyhtiöiden liittymäkasvun arvioidaan edelleen olevan nopeaa ja Soneran osuuden osakkuusyhtiöiden tuloksesta uskotaan edelleen kasvavan. Turkcellia koskevan laskentakäytännön muutoksen takia voitto ennen satunnaiseriä ja veroja saattaa kuitenkin jäädä euromääräisesti hieman edellisvuotista alhaisemmaksi.

Kotimaassa kilpailu matkaviestintämarkkinoilla kiristyy entisestään sekä uusien kilpailijoiden että valtioneuvoston myöntämän kolmannen valtakunnallisen GSM-toimiluvan takia. Sonera uskoo kuitenkin kuluvana vuonna säilyttävänsä markkinaosuutensa nykyisellä tasolla. Matkaviestinnän suhteellisen kannattavuuden arvioidaan kuluvana vuonna säilyvän edellisvuosien tasolla.

Uusiin palveluihin tehtävät panostukset heikentävät Mediaviestinnän ja uusien palvelujen tulosta kuluvana vuonna merkittävästi. Sonera arvioi käyttävänsä vuosien 2000-2002 aikana yhteensä 500 miljoonaa euroa uusien palvelujen kehittämiseen. Panostusten ajoitus ja lopullinen määrä ovat myös riippuvaisia markkinoiden tilanteesta ja resurssien saatavuudesta.

Kiinteän verkon puhelu- ja datapalvelujen liikevaihdon odotetaan kuluvana vuonna kasvavan hieman edellisvuodesta ja suhteellisen kannattavuuden arvioidaan pysyvän edellisvuoden tasolla.

Laitemyynnin ja muun liiketoiminnan liikevaihdon kasvu on osittain sesonkiluonteisena riippuvaista mm. laitekaupan osalta markkinoiden yleiskehityksestä sekä rakentamis- ja kunnossapitotoimintojen osalta töiden ajoittumisesta ja uusien asiakkaiden saamisesta. Kannattavuuden arvioidaan kuluvana vuonna olevan edellisvuoden tasolla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.