Soneran alaskirjauksen veroetu ei ole varma

Teleyhtiö Soneran jättitappion alaskirjauksesta taseeseensa kirjaama 1,2 miljardin euron veroedun toteutuminen ei ole vielä varma. Verottaja voi tulkita Soneran arvottomiksi kirjaamille lisensseille jonkin arvon ja ainakin vähentää veroedun määrää.

Arvostettu KHT-tilintarkastaja Antti Helenius huomauttaa, että lain mukaan veroetu menetetään, jos yhtiön enemmistöomistaja vaihtuu. Valtioneuvosto voi antaa tähän poikkeusluvan. Poikkeuslupa voidaan antaa kuitenkin vasta tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä. Helenius sanoo lain lähtökohtana olevan juuri sen, ettei tappiolla käydä kauppaa. Helenius ihmettelee, antaako valtioneuvosto ruotsalaiselle yhtiölle tällaisen veroedun. Sonerasta vakuutetaan, ettei luvan saannista Telia-fuusion yhteydessä ole ongelmaa, vaan verottaja hyväksyy asian fuusiosta huolimatta.

Ilman täyden veroedun kirjaamista Soneran omapääoma olisi pudonnut nykyisestä 1,8 miljardista eurosta 0,6 miljardiin euroon ja yhtiön omavaraisuusaste olisi laskenut 14 prosentin tuntumaan. Tällä omavaraisuusasteella yhtiön toiminta olisi muodostunut hankalaksi ja yhtiö olisi markkina-arvioiden mukaan tarvinnut lisää pääomaa eli uuden osakeannin.

Sonera kertoi kolmisen viikkoa sitten Saksan ja Italian umts-investoinneista tekemästään 4,3 miljardin euron alaskirjauksesta. Tämän seurauksena yhtiö kirjasi taseeseensa tulevista voitoista täyden veroedun eli 1,2 miljardia euroa. Sonera tulkitsi ulkomaiset lisenssit arvottomiksi. Sen sijaan yhtiön yhteiskumppani Telefonica ei kirjannut umts-sijoitustensa arvoa Saksassa nollaan kuten Sonera. Yhtiöiden omistama 3G-yhteisyritys Quam aikoo uutistoimisto DPA:n mukaan myös pitää edelleen Soneran umts-luvan.

Yhteiskunta menettää 1,2 miljardin euron tulot

Kirjanpitolautakunnan puheenjohtaja professori Jarmo Leppiniemi sanoo vuoden 1997 kirjanpitolain antavan mahdollisuuden tällaiseen veroedun kirjaamiseen, mutta kirjauksessa tulee lain mukaan noudattaa erityistä varovaisuutta. Veroedun kirjaaminen on verraten yleistä, mutta Soneran tekemän kirjauksen suuruus on hyvin poikkeuksellinen. Sen oikeellisuuteen on Leppiniemen mukaan vaikea ulkopuolisen ottaa kantaa. Asian pystyy arvioimaan vain yhtiön oma tilintarkastaja. Täytyy myös olla kohtuullisen varma, että kirjaus menee verottajalta läpi.

- Luulisi, että verottaja tutkii asian tarkasti, koska asia on yhteiskunnan näkökulmasta tärkeä. Jos veroetu toteutuu täysimääräisenä, yhteiskunta menettää yli miljardin euron verotulot, sanoo Leppiniemi.

Telealaa FIM Pankkiiriliikkeessä seuraava analyytikko Mikko Linnavuori pitää Soneran veroedun kirjausta myös riskinä juuri verottajan suhtautumisen vuoksi. Linnavuoren mukaan verottaja saattaa hyvinkin katsoa, että näillä Saksan ja Italian umts-luvilla on jonkinlainen arvo eikä tappio ole lopullinen.

- Tässä tapauksessa Sonera joutuisi perumaan verosuojakirjaustaan ainakin osittain. Tämä heikentäisi Soneran omaa pääomaa. Sonera on tietoisesti ottanut tämän riskin, sanoo Linnavuori.

Myös Soneran laskentajohtaja Pauli Leppänen ei pidä mahdottomana, että Soneran hankkimilla umts-taajuuksilla on tulevaisuudessa arvoa.

- Itse asiassa näemme niillä arvoa. Toivomme, että taajuushuutokauppa avautuu Saksassa ja pääsemme sitä kautta realisoimaan lisenssin, toteaa Leppänen.

Etu edellyttää 4,3 miljardin tuloja

Soneran täysimääräisesti kirjaama veroetu edellyttää yhtiöltä kymmenen seuraavan vuoden aikana lähes 4,3 miljardin euron verotettavaa tuloa eli vuositasolla 430 miljoonan euron tuloja. Verokannan tulee olla nykyiset 29 prosenttia, mikä vastaa yhtiön noin kahden vuoden liikevaihtoa.

Leppänen kertoo jo laskentaperiaatteiden velvoittavan tekemään tämänkaltaisen kirjauksen taseeseen. Hänen mukaansa yhtiö noudattanut tässä erityistä varovaisuutta ja kirjaus perustuu tarkkoihin liiketoimintasuunnitelmiin ja erilaisiin skenaarioihin.

- Varovaisen ennusteen mukaan olemme arvioineet, että saamme verohyödyn käytettyä hyväksi 6-8 vuodessa. Näköpiirissä ei ole mitään, mikä muuttaisi nykytilannetta eli kotimaan toiminnan kannattavuutta, Leppänen sanoo.

Helenius näkee Soneran tilanteen ilman veroetukirjausta vaikeana.

- Ilman verosaatavakirjausta ja syksyn osakeantia yhtiön oma pääoma olisi negatiivinen, eli yhtiö olisi konkurssikypsä, Helenius kertoo.

Laskentajohtaja Leppänen kuitenkin torjuu tämän. Hänen sanoo Soneran selviävän, vaikka se ei kirjaisi penniäkään verohyödyksi ja vaikka fuusio Telian kanssa ei toteutuisikaan. Myöskään verottajan suhteen Leppänen ei näe ongelmia. Ainua kiusa, jonka verottaja pystyisi kirjauksen osalta tekemään, olisi korkeintaan viivyttäminen asian riitauttamisen kautta.

Helenius muistuttaa, että kirjanpitolautakunta on katsonut hyväksyttävän verosaatavan kirjaamisen perustaksi realistisen budjetin kolmen seuraavan vuoden tulosarviot. Myös Leppiniemi pitää Soneran esittämää 6-8 vuotta hieman pitkänä aikana voittojen tulouttamiselle. Kirjanpitolautakunta on edellyttänyt huomattavasti lyhyempää aikaa tulojen hankkimiselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat