Mainos

Soneraan kaksipäinen johtajamalli

Teleyhtiö Sonerassa siirrytään ns. kaksipäiseen johtomalliin ensi kesästä alkaen, kun Orionin toimitusjohtaja Markku Talosesta tulee yhtiön hallituksen päätoiminen puheenjohtaja.

Sonera


Talonen on johtanut Soneran hallitusta tähänkin asti, mutta oman toimen ohella. Myös Soneran toimitusjohtaja vaihtuu, mutta vasta ensi vuoden alussa, jolloin nykyinen toimitusjohtaja Aulis Salin jää eläkkeelle.

Uudeksi toimitusjohtajaksi nousee Soneran matkaviestintä- ja mediadivisioonan johtaja Kaj-Erik Relander. Varatoimitusjohtajaksi Relander nimitettiin jo saman tien. Soneran yhtiökokous vahvisti valinnat tänään.

Vahvasti Soneran kansainvälistymiseen vaikuttanut Relander on ollut 62-vuotiaan Salinin vahvin seuraajaehdokas jo pitemmän aikaa.

Vuonna 1962 syntynyt kauppatieteiden maisteri ja MBA Relander on työskennellyt Sonerassa viisi vuotta, myös mm. talous- ja rahoitusjohtajana. Talonen taas on ollut Soneran hallituksen johdossa neljä vuotta. Ennen Orion-konsernia hän oli Instrumentariumin johdossa. Salin nousi Sonera-konsernin johtoon viime vuoden tammikuussa, kun Pekka Vennamo joutui jättämään paikkansa osakekaupoista syntyneen kohun vuoksi.

Fortumin malli ei pelota

Kaksipäisestä johtajamallista on saatu tuoreeltaan näyttöä Fortumissa, jossa ratkaisu osoittautui huonoksi. Valtiota Soneran yhtiökokouksessa edustaneen hallitusneuvos Samuli Haapasalon mukaan Sonerassa roolit eivät mene ristiin. Myös yrityksen historia on aivan toinen kuin Fortumissa, jossa pantiin yhteen kaksi erillistä yhtiötä, hän huomautti.

-Sonera on hyvin arvokas yhtiö ja tarvitsee ja ansaitsee uutta voimaa johtoon. Nyt meillä on uusi vahva kansainvälisesti suuntautuva toimitusjohtaja ja samalla hyvin kokenut hallituksen puheenjohtaja. Sonerassa tarvitaan vahvaa toimivaa johtoa ja vahvaa hallitusta, juuri näissä rooleissa, Haapasalo sanoi.

Valtio on Soneran suurin omistaja vajaan 55 prosentin osuudella. Talonen arveli, että työnjako ei ole Sonerassa ensisijainen ongelma, vaan töitä riittää yllin kyllin kaikille. Toimenkuvien osalta hän uskoo osakeyhtiölain ja voimassa olevan yhtiöjärjestyksen antavan riittävästi osviittaa. Toimitusjohtaja ja hänen tiiminsä johtaa ja hallitus hallitsee, mutta kaikissa tilanteissa päätöksentekovalta on viime kädessä hallituksella, hän tiivisti.

-Valmisteluvaiheessa voin olla keskustelukumppanina ja sparraajana siinä, millaisia päätöksiä viedään eteenpäin hallituksen ratkaistavaksi, Talonen luonnehti. Uusi johtokaksikko vakuutti myös henkilösuhteiden olevan kunnossa. Yhteistyöstähän on jo useamman vuoden kokemus.

-Semmoinen oikein mehevä tappelu puuttuu vielä, josta olisi hyvin selvitty ja joka aina opettaa, Talonen sanoi. Relander piti hyvänä varsinkin sitä, että uudessa mallissa hallituksen ajankäyttöä yhtiön asioihin saadaan lisätyksi. Aiheesta on käyty yhtiössä perinpohjainen keskustelu, hän vakuutti.

-Uskallan jättää Soneran kyllä näiden kaveruksien käsiin, Salin sanoi. Soneran yhtiökokouksessa nimitykset menivät läpi yksimielisesti. Muutama soraääni nousi yhtiön hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten palkkioiden korotuksista, mutta niistäkään ei lähdetty äänestämään.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.