Mainos

Soneraa uhkaa yli miljardin fuusiovero

Sonera on saanut keskusverolautakunnalta ennakkotiedon, jonka mukaan uhkaavan fuusioveron suuruus on toista miljardia markkaa. Vero koskee Soneran amerikkalaisista osakkuusyhtiöistään saamia fuusiovoittoja. Sonera on valittanut asiasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sonera sijoitti syksyllä 1998 200 miljoonaa dollaria ja viime syksynä vielä 230 miljoonaa dollaria amerikkalaiseen Aerialiin, joka tänä vuonna fuusioitui amerikkalaisen VoiceStreamin kanssa. Fuusiovastikkeeksi Sonera sai VoiceStreamin osakkeita. Fuusiojärjestelyjen ja amerikkalaisyhtiöiden kurssikehityksen myötä Soneran sijoituksen arvo on noussut huimasti.

Amerikkalaisen käytännön mukaan fuusiojärjestelyissä siirtyneistä osakkeista ei tarvitse maksaa veroa, mutta Suomen verottaja suhtautuu asiaan toisin. -Keskusverolautakunnan mukaan joudumme maksamaan fuusiovastikkeen ja alkuperäissijoituksen erotuksesta 29 prosentin veron, Soneran laskentajohtaja Pauli Leppänen sanoo. Sonera sai Arealin ja VoiceStreamin fuusiossa 10,2 miljoonaa VoiceStreamin osaketta. Tämän päivän kurssilla tämän potin arvo Soneralle on vähän yli miljardi dollaria. Soneran panostus aikanaan oli 430 miljoonaa dollaria, joten voitoksi tämän päivän kurssilla laskettuna kertyy 610 miljoonaa dollaria, noin neljä miljardia markkaa. Siitä 29 prosentin vero on vähän toista miljardia markkaa. Leppänen hämmästelee verottajan näkemystä, että realisoimattomasta voitosta verotetaan. Hän uskoo KHO:n ratkaisevan asian tämän vuoden aikana. Jos vero lankeaa Soneran maksettavaksi, yhtiö joutuu Leppäsen mukaan ottamaan sitä varten lainaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.