Mainos

Sonera yrittää edelleen estää Turkcellin yhtiökokouksen

TeliaSonera yrittää viimeiseen asti estää turkkilaisen matkapuhelinoperaattorin Turkcellin ylimääräisen yhtiökokouksen. Keinoista ei kerrota tarkempaa.

Turkcellin tilintarkastajan vaatima ylimääräinen yhtiökokous on kutsuttu koolle torstai-iltapäiväksi. TeliaSonera käy kädenvääntöä Turkcellin suurimman omistajan eli Cukurovan perheen kanssa. Turkkilaisperheen monialakonserni on taloudellisissa vaikeuksissa. Lehtitietojen mukaan perhe haluaisi myydä mediaomistustaan kannattavalle Turkcellille. TeliaSoneralle se ei käy.

TeliaSonera on Turkcellin toiseksi suurin omistaja hieman päälle 37 prosentin osuudella. Cukurovan perheellä on 42 prosenttia. Suurimpien omistajien joukosta löytyy myös pari institutionaalista sijoittajaa, joten vapaassa vaihdossa olevien osakkeiden määrän lasketaan olevan hieman vaille 15 prosenttia.

Cukurovan perheen nimeämä tilintarkastaja on vaatinut Turkcellin hallituksen vaihtamista, koska nykyinen hallitus ei hänen mukaansa pysty tekemään yhtiön kannalta tärkeitä päätöksiä. TeliaSonera on suostunut sanomaan vain, että hallitus ei ole pystynyt sopimaan "lähipiiriä koskevista liiketoimintajärjestelyistä".

TeliaSoneralla on Turkcellin hallituksessa kolme paikkaa, joilla istuvat varatoimitusjohtaja Harri Koponen sekä johtajat Aimo Eloholma ja Esko Rytkönen. Lisäksi hallituksessa on neljä Cukurovan perheen edustajaa.

Turkkilaiset lehdet ovat lähteneet siitä, että Cukurovan perheen lopullisena tavoitteena on muuttaa vähemmistön suojaksi laadittua veto-oikeutta hallituksessa. Strategisesti tärkeisiin päätöksiin tarvitaan vähintään viisi ääntä seitsemästä. Torstain kokouksen esityslistan ainut asia on hallituksen vaihtaminen.

Cukurovan perheen bisnekset ovat kärsineet Turkin talouden taannoisesta syöksystä. Maan valuutan liiran arvo romahti suhteessa keskeisiin valuuttoihin. Pahiten puhuri koetteli perheen kahta pankkia. Pamukbank ajautui valtion syliin ja Yapi Kredit Bank on velkasaneerauksessa. Pamukbankin jälkien korjausten jäljiltä Turkin valtiolla lasketaan olevan saatavia Cukurovan perheeltä noin 6 miljardin dollarin eli runsaan 5,1 miljardin euron arvosta. Perheen monialakonserniin kuuluu myös muiden muassa rakennusalan toimintaa ja turismibisnestä.

Turkcell paransi

Turkcell on tällä hetkellä ilmeisesti ainoa perheen yhtiöistä, jonka toiminta tuottaa kunnolla tulosta. Osavuosikatsauksensa yhteydessä TeliaSonera kertoi, että yhtiön osuus Turkcellin nettotuloksesta nousi 218 miljoonaan kruunuun eli nykykurssilla noin 24 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin osuus oli 15 miljoonaa kruunua. Inflaatiokorjausten sekä liikearvon ja käyvän arvon oikaisuista tehtyjen poistojen jälkeen osuus oli 114 miljoonaa kruunua. Vuosi sitten Turkcellista tehtiin vastaavasti laskien 1 miljardi kruunua (113 milj. e) tappiota. Turkcellin tiedot sisällytetään TeliaSoneran lukuihin vuosineljänneksen viiveellä. Turkcellin liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 17 prosenttia runsaaseen 580 miljoonaan Yhdysvaltain dollariin. Syyskuun lopussa Turkcellilla oli 17,2 miljoonaa asiakasta. Neljänneksen aikana yhtiö sai yli 900000 uutta asiakasta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.