Mainos

Sonera vahvistaa asemiaan Baltiassa

Valtion televiestintäyritys Sonera vahvistaa jälleen asemiaan Baltiassa, kun se ilmoitti tänään nousevansa 1,3 miljardin osakekaupalla Latvian kansallisen puhelinyhtiön Lattelekomin toiseksi suurimmaksi omistajaksi.

Soneran uusin laajennus toteutuu niin, että se ostaa runsaat 60 prosenttia tanskalaisesta omistusyhtiöstä Tilts Communicationisista englantilaiselta Cable and Wirelessiltä. Entuudestaan Sonera omisti tanskalaisyhtiöstä hieman vaille 30 prosenttia.

Sonera ja englantilaisyhtiö perustivat tanskalaisen Tiltsin vuonna 1993 hallinnoimaan niiden yhteistä omistusta Lattelekomista. Myöhemmin mukaan tuli Maailmanpankin omistama yritys IFC, joka on erikoistunut uusien kansantalouksien yksityisyritysten rahoituksen. Se jatkaa Tiltsin vähemmistöomistajana 10 prosentin osuudella. Soneralle tulee kauppojen jälkeen 90 prosenttia Tiltsistä, joka puolestaan omistaa 49 prosenttia Lattelekomista. Puhelinyhtiön suurin omistaja on Latvian valtio. Tilts ei omista Lattelekomin lisäksi muuta.

Lattelekomin liikevaihto oli viime vuonna noin 880 miljoonaa markkaa ja liikevoitto 150 miljoonaa. Yhtiöllä on 7 775 550 kiinteän verkon puhelinliittymää ja sen palveluksessa on noin 5 100 työntekijää. Yhtiö toimii kiinteän verkon operaattorina ja omistaa 23 prosenttia latvialaisesta matkapuhelinyhtiö LMT:stä. Soneralla on entuudestaan 24,5 prosentin osuus LMT:stä eli sen osuus nousee yhteensä noin 35 prosenttiin.

Sonera on Suomen suurin televiestintäyritys. Sillä on tytär- ja osakkuusyhtiöitä 12 maassa. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 8 miljardia markkaa, ja sen palveluksessa on noin 8 200 työntekijää. Valtio on kaavaillut omistuksensa vähentämistä yhtiössä vielä tämän vuoden aikana, jos markkinat myynnille pysyvät suotuisina. Kauppaan tarvitaan Lattelekomin hyväksyntä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.