Mainos

Sonera vähentää työpaikkoja tuhannella

Sonera irtisanoo noin 500 ihmistä. Lisäksi saman verran väkeä vähenee, kun mm. määräaikaisia työsopimuksia ei enää uusita. Yhteensä Soneran työpaikkojen määrä supistuu noin 10 prosenttia, kuten jo elokuussa yt-neuvottelujen alkaessa oli tavoitteena.

Henkilöstövähennysten syynä ovat toimialan heikentyneet näkemykset. Soneran mukaan isolle osalle nyt irtisanottavista saattaa kuitenkin löytyä jatkossa uusia töitä konsernin sisältä.

-Vuoden sisällä meillä päättyy nyt neuvottelujen kohteena olleiden tehtävien lisäksi yli 800 määräaikaista työsuhdetta. Periaatteessa yhtään paikkaa ei täytetä tarjoamatta töitä ensiksi näille henkilöille, Soneran henkilöstöjohtaja Juha Pentti sanoo.

Soneran nyt ilmoittamista irtisanomisista yli puolet eli 280 kohdistuu pääkaupunkiseudulle. Muilla alueilla vaikutukset ovat pienempiä.

Eri liiketoiminta-alueilta väkeä vähennetään tasaisesti siten, että useimmista yksiköissä vähennykset ovat noin 10 prosenttia. Konsernihallinnosta ja Sonera Wireless Ventures -yksiköstä irtisanottavia on 91, Sonera Services -liiketoiminta-alueella 153 ja Telecom-liiketoiminta-alueella 254.

Eri puolilla maata sijaitsevista asiakaspalvelukeskuksista työpaikkoja ei kuitenkaan vähennetä, eikä väen väheneminen yhtiön mukaan vaikuta Soneran asiakaspalveluun tai lähiaikojen liikevaihtokehitykseen.

-Tässä poistetaan päällekkäisyyksiä, virtaviivaistetaan rakenteita ja vedetään kysyntää vastaavalle tasolle niitä uusia liiketoimintalähtöjä, joita viime vuosina on paljon viritetty erilaisin liikevaihto-odotuksin kuin mikä nyt on realiteetti, Pentti luonnehtii.

Primatel lomauttaa

Myös Soneran tytäryhtiöt SmartTrust ja Zed ovat viime aikoina vähentäneet tuntuvasti väkeään. Tänään Soneran verkkojen rakentamiseen ja ylläpitoon erikoistunut tytäryhtiö Primatel on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut mahdollisista kausilomautuksista.

Kolmen kuukauden mittaiset lomautukset koskisivat kolmasosaa Primatelin henkilöstöstä eli yhteensä noin 600:aa työntekijää.

Primatelin lomautusten taustalla ovat kausivaihtelut rakentamistöissä, viankorjauksessa ja kiinteistöverkkotöissä sekä aiempia vuosia pienempi tilauskanta.

Kaikille tuskin löytyy töitä

Soneran henkilöstöä edustavat Tietoliikenneliitto TTL ja Metallityöväen liitto eivät hyväksy irtisanomisia, ja jokainen niistä käydään vielä erikseen läpi. Henkilöstön edustajat pitivät kuitenkin hyvänä sitä, että puolet alun perin tavoitteena olleesta tuhannen hengen vähennyksestä hoituu pehmeämmin keinoin.

-Nyt tehdään kaikki sen eteen, että lopuistakin suurelle osalle löytyisi vielä töitä, Soneran toimihenkilöitä edustavan TTL:n konsernipääluottamusmies Taru Maria Solakivi sanoo.

TTL ilmoitti keskiviikkona selvittävänsä myös mahdollisuudet tarvittaessa riitauttaa irtisanomiset. Irtisanottavista noin 90 on Metalliliittoon kuuluvia asentajia, loput toimihenkilöitä.

Solakivi pitää myönteisenä sitä, että kuuden viikon neuvotteluprosessin aikana työntekijöitä on sijoitettu konsernin sisällä uudelleen yhteensä jo 110.

Kaikille tuskin silti uusia tehtäviä järjestyy, sillä kaikki eivät ole halukkaita vaihtamaan paikkakuntaa eikä kaikilla välttämättä ole vapautuviin tehtäviin soveltuvaa osaamista, hän arvelee. Suurin osa irtisanomisista kohdistuu siis pääkaupunkiseudulle.

Lisäksi Uudenmaan ja Kymin alueilla irtisanotaan nykyisestä noin 900 henkilöstä noin 60, Lounais-Suomessa noin 500:stä 20, Hämeessä noin 900:stä 30, Keski-Suomessa noin 700:stä 20, Vaasan alueella noin 550:stä 20, Itä-Suomessa noin 650:stä 40, Oulun alueella noin 600:sta 20 ja Lapissa noin 500:stä työntekijästä 10.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.