Sonera pienentää umts-omistustaan Saksassa

Sonera hakee tasapainoa kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen operaattoriosuuksissa. Yhtiö haluaa pienentää Saksan painoarvoa, mutta Ruotsiin olisi vastaavasti saatava jalansija.

Soneran aikeet vähentää osuuttaan Saksan umts-puhelinluvasta etenevät. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen sanoo Kauppalehdessä, että kiinnostuneita ostajia on ilmaantunut useita ja että ostajat ovat halukkaita maksamaan pääsystä Saksan umts-markkinoille enemmän kuin Sonera maksoi osuudestaan lupien huutokaupasta.

Soneran tavoitteena on pudottaa nykyinen 43 prosentin osuutensa luvan saaneesta 3G-yhtiöstä noin 20 prosenttiin. Sonera ja espanjalainen Telefonica maksoivat luvasta elokuussa 50 miljardia markkaa, josta Soneran osuus oli 21,6 miljardia markkaa.

Myöhemmin tänään Sonera täsmensi Talosen lausuntoa. Soneran tiedotteen mukaan yhtiö on käynnistänyt selvityksen, jossa tutkitaan eri vaihtoehtoja hankkija Group 3G-konsortioon uusia omistajia. Keskusteluja käydään useiden sijoittajien ja teollisten yritysten kanssa.
-Hankkeen yksityiskohdista, kuten aikataulusta tai kauppahinnasta, yhtiöllä ei ole kommentoitavaa, tiedotteessa todetaan.

Saksan ohella monia muita umts-toimilupia pidettiin kalliina ja hintavista luvista käytiinkin laajaa keskustelua viime vuonna. Kallis umts-lupa johti myös siihen, että yksi luokituslaitos alensi Soneran luottoluokitusta. Umts-kohun keskellä Sonera julkisti oman, selkeytetyn umts-linjauksensa syksyllä. Sen mukaan yhtiö keskittyy kolmannen sukupolven matkaviestinverkkolupiin Pohjoismaissa ja Itämeren alueella.

Kauppalehden jutussa Talonen toteaa Soneran olevan yhä kiinnostunut uusista umts-toimiluvista. Myöhemmässä pörssitiedotteessaan, jonka yhtiön hallituksen puheenjohtaja Markku Talonen on allekirjoittanut, yhtiö ilmoittaa, ettei se tällä hetkellä suunnittele uusien umts-lupien hakemista.

Taistelu Ruotsista

Ruotsin kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen kilvassa vaille lupaa jäänyt Sonera jätti valituksen asiasta perjantaina. Saman kohtalon kokeneet pohjoismaiset teleyhtiöt Telia ja Telenor ovat myös valittaneet päätöksestä.

Soneran kannalta Ruotsin toiminnoilla on painoa, sillä yhtiön tavoitteena on ollut keskeinen asema pohjoismaisilla operaattorimarkkinoilla. Soneran odotetaan tunkeutuvan strategisesti tärkeille Ruotsin markkinoille liittouman avulla, aivan kuten Teliakin menettelee. Mahdollinen kumppani olisi esimerkiksi viimekesäinen ostajaehdokas Orange.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat