Sonera peruu Digita-kaupan

Sonera luopuu kaupasta, jolla se olisi ostanut kolmanneksen Ylen tytäryhtiöstä Digitasta. Syynä hankkeen peruuntumiseen on se, että Sonera haluaa varata itselleen mahdollisuuden hakea jatkossa digitelevision toimilupaa Suomessa.

Kilpailuneuvosto ilmoitti viime kuussa hyväksyvänsä Digita-kaupan vain sillä ehdolla, että Sonera ei saa jatkossa hakea digitv:n toimilupaa. Soneran mielestä ehto oli kova, koska se olisi sulkenut yhtiöltä kokonaan yhden tien kehittää liiketoimintaa.

Kilpailuviranomaiset taas perustelivat päätöstä sillä, että Soneran asema johtavana matkapuhelin- ja Internetoperaattorina on niin vahva, ettei se voi samalla olla myös television digitaalisen lähetysverkon suuri omistaja ja sisällöntuottaja.

Digita omistaa Yleisradion entiset analogiset ja digitaaliset maanpäälliset lähetysverkot ja vastaa uusien digitaalisten verkkojen rakentamisesta. Se on Suomessa ainoa yleisradioverkon lähetyspalvelujen tarjoaja.

Ovi auki digilupaan?

Soneran Telecom-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Aimo Eloholma arvelee, että kilpailuviranomaisten ratkaisu avaa Soneralle oven digitelevision toimilupaan. Samalla se asettaa rajoja myös muille Suomen media- ja tietoliikennetoimialan toimijoille.

-Digita olisi nyt perutun kaupan jälkeen ollut Soneran ja Ylen yhteisessä määräysvallassa. Tämänkaltaista mallia kilpailuneuvoston päätös käsittääkseni rajoittaa nyt yleisemminkin. Se ei silti estä sitä, ettei joku isoista mediatoimijoista voisi mennä Digitaan mukaan pienemmällä osuudella, Eloheimo pohtii.

Soneraa vähemmistöosuus Digitassa ei enää kiinnosta. Eloheimon mukaan osaamisen hyödyntäminen vaatisi vahvempaa kuin pelkän "huutolaispojan"asemaa. Sonera joutui nyt käytännössä valitsemaan, haluaako se olla jatkossa digitaalisessa viestinnässä ensisijaisesti verkkoyhtiö vai sisällöntuottaja. Eloheimon mukaan valintaa helpotti se, että Soneran strategia painottaa palveluliiketoimintoja.

-Kun asiakkaiden käyttötottumukset yhdenmukaistavat eri medioiden portaaleja, poissaolo yhdestä keskeisestä välineestä voisi vaikeuttaa myös muiden liityntäliiketoimintojemme mahdollisuuksia, hän sanoo.

Sonera jätettiin viime vuonna digitelevision toimilupien jaossa rannalle muun muassa siksi, että että lain mukaan luvat oli jaettava nimenomaan televisiotoimintaan. Uusia lupia saatetaan myöntää jo vuonna 2002. Siihen mennessä viestintälakeja on tarkoitus muokata uuteen uskoon siten, että teleyhtiöt ovat muiden kanssa samalla viivalla.

Valvontaprosessi on liian pitkä

Digita-kauppa julkistettiin jo viime marraskuussa, mutta kilpailuneuvoston päätös ehtoineen saatiin vasta heinäkuussa. Sekä Soneran toimitusjohtaja Aulis Salin että Yleisradion Jussi Tunturi pitävät yli puoli vuotta kestävää valvontaprosessia kohtuuttoman pitkänä.

Sonera olisi voinut valittaa kilpailuneuvoston päätöksestä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, mutta kuluttavaan oikeusprosessiin ei enää haluttu lähteä. Salin arvostelee myös kilpailuneuvoston ratkaisun sisältöä.

-Kun operaattorien toimintaa valvotaan jo yleisen kilpailuoikeuden ja telealan sekä EU- ja kansallisen regulaation kautta, kilpailuneuvoston asettamaa ehtoa voidaan pitää liiallisena, hän sanoi.

Yle jatkaa neuvotteluja Digitan myynnistä

Yleisradion hallintojohtaja Jussi Tunturin mukaan Soneran Digita-kaupan raukeaminen ei merkitse sitä, että Digitan yksityistämisestä luovuttaisiin.

-Tietysti on valitettavaa, että vuoden kestänyt pitkä prosessi nyt päättyi nollatulokseen. Muitakin kiinnostuneita tahoja kuitenkin on, ja nyt varmaankin välittömästi käynnistämme neuvottelut niiden kanssa, Tunturi sanoo.

Yleisradiolla on yhtiön hallintoneuvoston myöntämät valtuudet myydä Digitasta 49 prosenttia. Muun muassa Sanoma-WSOY ja Alma Media ovat aiemmin olleet kiinnostuneita yhtiöstä, ja mielenkiintoa on ollut myös ulkomailla. Sitä, minkä tahojen kanssa neuvotteluja nyt aloitellaan, Tunturi ei halunnut vielä kertoa.

Tunturin näkemyksen mukaan kilpailuneuvoston päätös ei rajoita sinänsä sitä, kuinka suurella osuudella jokin toinen yhtiö voi tulla mukaan Digitan omistajaksi. Soneralle asetettu ehto liittyi lähinnä siihen, että yhtiö olisi voinut jatkossa olla Digitassa sekä verkko-operaattorina että sisällöntuottajana.

-Yhtäältä se kyllä voi asettaa myös Sanoman ja Alman vähän hankalampaan asemaan, koska nehän ovat myös digitelevision toimiluvan haltijoita, Tunturi myöntää. Yleisradio aikoo käyttää Digitan osakkeiden myynnistä saatavat varat radion ja television digitalisoinnin vaatimiin investointeihin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat