Mainos

Sonera odotetusti tappiolle

Soneran viime vuoden tulos putosi 4 miljoonaa euroa tappiolle.

Soneran vuoden 2001 vertailukelpoinen tulos ennen satunnaiseriä ja veroja putosi 4 miljoonaa euroa tappiolle 314 miljoonan euron voitosta. Yhtiön liikevaihto kasvoi 6 % edellisvuodesta 2,187 miljardiin euroon. Yhtiön osakekohtainen tulos oli 0,44 euroa, kun se vuosi aiemmin oli 1,68 euroa. Yhtiö esittää, ettei viime vuodelta jaeta osinkoa.

Soneran liikevaihto vuoden 2001 viimeisellä neljänneksellä oli 556 miljoonaa euroa (560 milj. euroa vuotta aiemmin) eli liikevaihto laski yhden prosentin edellisvuoden vastaavasta jaksosta. Vertailukelpoinen liikevaihto kuitenkin kasvoi 2 %, kun huomioidaan myydyt ja hankitut liiketoiminnot. Suomen matkaviestinnän vertailukelpoinen liikevaihto nousi 4 % ja Palveluliiketoimintojen 18 %. Sonera Telecomin vertailukelpoinen liikevaihto laski 5 % alhaisemman laitemyynnin takia.

Viimeisen neljänneksen raportoitu käyttökate oli 42 miljoonaa euroa (84 miljoonaa vuotta aiemmin), johon sisältyy -113 milj. euroa kertaluonteisia eriä (-7 vuotta aiemmin). Kertaluonteisista eristä puhdistettu vertailukelpoinen käyttökate parani 70 % ja oli 155 milj. euroa (91). Ilman kertaluonteisia eriä liiketoiminnan kulut pienenivät 15 % vuoden 2000 vastaavasta neljänneksestä. Vertailukelpoinen käyttökate oli 15 % alempi kuin kolmannella vuosineljänneksellä pääasiassa Suomen matkaviestinnän edellistä heikomman vuosineljänneksen takia. Liikevoitto oli -38 milj. euroa (9) ja vertailukelpoinen liikevoitto 75 milj. euroa (16).

Soneran osuus osakkuusyhtiöiden tuloksista viimeisellä neljänneksellä oli -67 milj. euroa (+18). Osakkuusyhtiötulosta heikensivät Turkcellin, Finturin ja Group 3G:n tappiolliset tulokset. Deutsche Telekomin osakkeiden markkina-arvo nousi viimeisen neljänneksen aikana ja kolmannella neljänneksellä kirjattuja arvonalennuksia palautettiin 94 milj. euroa.

Viimeisen vuosineljänneksen raportoitu tulos ennen satunnaiseriä ja veroja oli -8 milj. euroa (24) ja vertailukelpoinen voitto ennen satunnaiseriä ja veroja oli 11 milj. euroa (31). Raportoitu nettotulos/osake oli 0,06 euroa (0,07) ja vertailukelpoinen nettotulos/osake ilman kertaluonteisia eriä oli 0,07 euroa (0,05).

Liiketoiminnan kassavirta oli viimeisellä neljänneksellä 91 milj. euroa (-41). Kassavirtaa paransivat edellisvuotista korkeampi käyttökate, alemmat korkokulut ja pienemmät tuloveromaksut.

Tulevaisuuden näkymät

Sonera toteaa, että huolimatta hyvin epävarmoista talousnäkymistä yhtiön päämarkkina-alueilla konsernin vertailukelpoisen liikevaihdon arvioidaan kasvavan myös vuonna 2002, joskin edellisvuotta selvästi hitaammin. Soneran vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan sen sijaan parantuvan noin kolmanneksella vuoden 2001 tasosta ja käyttökateprosentin nousevan hieman yli 30 % tason.

Suomen matkaviestinnän liikevaihdon kasvun yhtiö arvioi merkittävästi hidastuvan edellisvuodesta ja jäävän vuonna 2002 selvästi alle 5 %. Syynä hidastuvaan kasvuun ovat kansantalouden heikot näkymät, uusilla teknologioilla toimivien päätelaitteiden markkinoille tulon viivästyminen sekä syyskuussa 2001 voimaan astuneet uudet yhteenliittämissopimukset. Käyttökatteen arvioidaan säilyvän euromääräisesti vuoden 2001 tasolla.

Palveluliiketoimintojen karsimisen takia niiden liikevaihdon kasvu ei jatku Sonerassa yhtä voimakkaana kuin aiempina vuosina. Toisaalta liiketoiminta-alueen käyttökatetappiota aiotaan rajata enintään 50 miljoonaan euroon vuonna 2002, kun Sonera Info Communications-liiketoiminnan myynti otetaan huomioon. Vuonna 2003 liiketoiminta- alueen käyttökate saavuttaa vähintään nollatason.

Sonera Telecomin liikevaihdon arvioidaan pysyvän vuoden 2001 tasolla. Myös käyttökatteen arvioidaan säilyvän euromääräisesti vuoden 2001 tasolla.

Konsernin vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan lähes kaksinkertaistuvan vuodesta 2001. Sen sijaan Soneran osuus osakkuusyhtiöiden tuloksesta on merkittävästi tappiollinen myös vuonna 2002 varsinkin Saksan Group 3G -osakkuusyhtiöstä kirjattavien liiketoiminnan aloittamiskulujen myötä.

Konsernin liiketoiminnan kassavirran arvioidaan parantuvan merkittävästi vuonna 2002 käyttökatteen parantuessa ja korkokulujen pienentyessä. Ns. vapaan kassavirran (liiketoiminnan kassavirta vähennettynä käyttöomaisuusinvestoinneilla) ennen tuloveroja arvioidaan olevan lähes 300 milj. euroa. Käyttöomaisuusinvestoinneissa jatketaan aloitettuja säästötoimia siten, että niiden määrä on hieman alempi kuin vuonna 2001.

(MTV3)

(Kauppalehden talousuutiset 06.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.