Sonera-kirjan tekijään viittaavat kirjeet jäävät pimentoon

Kirjeiden lisäksi Helsingin käräjäoikeus päätti pitää julkisuudelta salassa myös suuren määrän kunnianloukkausjutun esitutkinta-aineistoa.

Sonera-kirjan kirjoittajan henkilöllisyyttä valottavia kirjeitä ei saa käyttää todisteena oikeudessa. Asiasta antoi tänään päätöksen Helsingin käräjäoikeus.

Kihlakunnansyyttäjä Harri Ilander ja asianomistaja Kaj-Erik Relander olisivat halunneet esittää kirjeet oikeudelle todisteina, koska niistä selviää syyttäjän mukaan "välillisesti" Sonera-kirjan kirjoittaja. Kirjoittajaksi epäillään Soneran entistä konsulttia Timo-Pekka Sile'niä.

Ilander vaatii Helsingin käräjäoikeudessa Sile'nille ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta. Relander hamuaa epäillyltä 50 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Syyttäjän mukaan kirjeet olisivat olleet tärkeä todiste Sile'niä vastaan. Kirjeet ovat jo olleet käräjäoikeuden jäsenten nähtävillä, mutta he eivät saisi antaa niiden vaikuttaa ratkaisuunsa.

Käräjäoikeuden mukaan keskusrikospoliisi rikkoi julkisuuslakia. Se ei olisi saanut käyttää kirjeitä kunnianloukkausjutun esitutkinnassa eikä antaa niitä syyttäjän ja Relanderin käyttöön.

Syynä tähän oli tapa, jolla KRP sai kirjeet. Sonera-kirjan kustantaja Heikki Haavikko oli antanut ne korkeimmalle oikeudelle oikeusprosessissa, jossa hän puolusti oikeutta salata lähteensä. KRP sai kirjeet oikeudelta tiedoksi, koska se oli oikeusjutun osapuoli.

Poliisi mustaa esitutkintaa

Haavikon asianajaja Markku Fredman oli tänään tyytyväinen oikeuden ratkaisuun.

- Tätä toivottiin. Eihän tästä oikeuskäytäntöjä juuri ole, joten sen vuoksi oli vaikea ennakoida ratkaisua, sanoi Fredman.

Käräjäoikeus päätti myös pitää julkisuudelta salassa suuren määrän kunnianloukkausjutun esitutkinta-aineistoa, esimerkiksi lukuisia sähköpostiviestejä. Oikeuden mukaan aineisto sisältää liikesalaisuuksia, joiden paljastuminen voisi aiheuttaa taloudellista vahinkoa.

Salauksien vuoksi esitutkinta-aineiston julkinen osa jää varsin niukaksi. Rikosylikonstaapeli Ilkka Hämäläinen keskusrikospoliisista sanoo, että lähes koko materiaali on nyt mustattava ennen kuin se voidaan antaa julkisuuteen.

Hämäläisen mukaan KRP palaveeraa maanantaina syyttäjän kanssa ja katsoo, jääkö pöytäkirjasta jäljelle ylipäänsä juuri mitään julkistamisen väärtiä.

Kunnianloukkausjutun käsittely alkaa käräjäoikeudessa 13. joulukuuta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 25.11.2005)

Lue myös:

    Uusimmat