Mainos

Sonera-kirjan kirjoittajaa ei tarvitse paljastaa

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan kustantajan ei tarvitse paljastaa Sonera-kirjan kirjoittajaa.

ArtHouse

Korkein oikeus (KKO) on päättänyt, että kustantaja Heikki Haavikon ei tarvitse paljastaa tietojaan Sonera-kirjasta tai sen kirjoittajasta. Samalla KKO kumosi aiemmat tuomiot, jotka velvoittivat Haavikon kertomaan tietonsa sakon uhalla.

KKO sovelsi Sonera-kirja-päätöksessään vuoden alusta voimaan astunutta sananvapauslakia. Sen mukaan yleisön saataville toimitetun viestin laatijalla sekä julkaisijalla on oikeus olla ilmaisematta, kuka on antanut viestin sisältämät tiedot. Oikeus tietolähteen suojaamiseen on ulotettu koskemaan kaikkia joukkoviestinnän muotoja.

Asia palautetaan takaisin Helsingin käräjäoikeuteen. Haavikon kuulemista voidaan tuolloin vielä jatkaa, mutta hän saa kieltäytyä vastaamasta kirjan laatijaa koskeviin kysymyksiin.

Kirjoittajan paljastamista pyysi keskusrikospoliisi, jonka mukaan on kirjoittajaa on syytä epäillä törkeästä kunnianloukkauksesta. Teoksesta teki rikosilmoituksen Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander, joka hermostui, kun opuksessa väitettiin hänen kavaltaneen yhtiön rahoja.

Minne hävisivät Soneran miljardit -kirja julkaistiin internetissä kesällä 2002. Viime keväänä Haavikon johtama kustannusyhtiö Art House julkaisi teoksen painettuna. Kirjoittajaksi ilmoitettiin nimimerkki "Pekka Peloton".

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.03.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.