Sonera ja Telia yhdistyvät

Sonera ja Telia aikovat yhdistyä johtavaksi pohjoismaiseksi teleoperaatoriksi.

-

Soneran ja Telian hallitukset ovat päättäneet yhtiöiden fuusiosta. Yhtiöiden hallitusten tekemän päätöksen mukaan yhdistyminen toteutetaan siten, että Telian kaikille Soneran osakkeenomistajalle tarjotaan jokaista osaketta kohti 1,5 Telian osaketta.

Soneran mukaan yhdistyneen yhtiön päämarkkinapaikaksi ja pääkonttoriksi tulee Tukholma. Yhtiön toimitusjohtaja tulee yhtiöiden ulkopuolelta, mutta hänen nimensä sekä yhtiön nimi julkistetaan myöhemmin. Soneran nykyisestä toimitusjohtajasta, Harri Koposesta, tulee yhtiön varatoimitusjohtaja ja Soneran hallituksen puheenjohtajaa, Tapio Hintikkaa, ehdotetaan uuden yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Telian hallituksen puheenjohtajaa, Lars-Eric Peterssonia, esitetään varapuheenjohtajaksi. Uuden yhtiön hallitus koostuu yhteensä yhdeksästä jäsenestä.

Sekä Suomen että Ruotsin hallitukset ovat sitoutuneet täysin tukemaan yhdistymistä, ja ne ovat allekirjoittaneet osakassopimuksen. Kumpikin hallitus pyrkii vähentämään omistustaan uudessa yhtiössä viiden vuoden kuluessa. Lisäksi hallitukset ovat sopineet, etteivät ne tule myymään osakkeitaan ennen yhdistymisen toteumista.

Yhdistyminen tuo säästöjä

Sonera ja Telia uskovat, että yhdistymisestä syntyy huomattavia kustannus- ja käyttöomaisuusinvestointeihin liittyviä synergiaetuja. Vuonna 2005 saavutettavien täysimääräisten synergiaetujen uskotaan nousevan vuositasolla noin 300 miljoonaan euroon.

- Tämä järjestely on ensimmäinen todellinen askel pohjoismaisessa telealan yhdentymiskehityksessä. Sen avulla saavutamme Pohjoismaiden ja Baltian toiminnassa suuruusetua. Uusi yhtiö on hyvässä asemassa telekommunikaatioalan uudelleen muotoilussa. Uskon, että yhdistyminen tuo huomattavia hyötyjä Soneran ja Telian asiakkaille, työntekijöille ja osakkeenomistajille, sanoo Telian hallituksen puheenjohtaja Lars-Eric Petersson.

Soneran toimitusjohtaja Harri Koponen odottaa niinikään fuusion tuomia haasteita.
- Olen innostunut siirtymään uuden yhtiön palvelukseen sen varatoimitusjohtajana ja ryhtyä suunnittelemaan näiden kahden yhtiön yhdistymistä. Viimeisten yhdeksän kuukauden aikana olemme toteuttaneet Sonerassa merkittävän uudelleen järjestelyn ja suunnanneet toimintamme uudelleen. Yhdistynyt yhtiö kykenee tarjoamaan asiakkailleen merkittävästi parempaa palvelua koko toimialueellaan, Koponen lupaa.

Uudella suuryhtiöllä on Pohjoismaista ja Baltiasta muodostuvilla markkinoilla jopa yli 30 miljoonaa potentiaalista asiakasta.

Sonera on ollut kello 16 jälkeen Helsingissä noin neljän prosentin laskussa.

Sonera myi Deutsche Telekomin osakkeita

Sonera on kertonut myyneensä kaikki loput omistamansa Deutsche Telekomin osakkeet, yhteensä noin 19 miljoonaa kappaletta. Osakkeet on myyty tämän kuun aikana useissa erissä 17,24 euron keskihintaan.

Yhteensä Soneralle on kertynyt myynneistä noin 327 miljoonaa euroa. Nyt myydyt osakkeet olivat viimeinen erä yhteensä 72 miljoonasta Deutsche Telekomin osakkeesta, jotka Sonera sai viime keväänä maksuksi saksalaisoperaattorille myymistään yhdysvaltalaisten gsm-operaattorien VoiceStreamin ja Powertelin osakkeista.

Kaiken kaikkiaan Sonera on kuitannut Deutsche Telekomin osakkeiden myynnistä tämän ja viime vuoden aikana noin 1,47 miljardia euroa. Soneran nettovelka on nyt tehtyjen myyntien jälkeen noin 2,5 miljardia euroa.

Sonera hyötyy Telian osakkeista

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, professori Jarmo Leppiniemen mukaan Soneran omistajat hyötyvät enemmän Telian osakkeista kuin puhtaasta rahasta. Leppiniemen mukaan omistajat voivat odottaa, että uuden yhtiön osakkeiden arvo nousee tulevaisuudessa. Yhdessä Sonera ja Telia ovat vahvempia kuin erikseen, Leppiniemi uskoo.

Markkinat odottivat Telian maksavan Sonerasta toteutunutta enemmän. FIM-pankkiiriliikkeen analyytikon Mikko Linnavuoren mukaan Soneran osakkeenomistajat saivat hivenen heikomman hinnan Sonerasta kuin mitä ennakoitiin, mutta ero ei ole merkittävä.

Soneran toimihenkilöitä edustava Tietoliikenneliitto näkee Soneran ja Telian yhdistymisessä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.
Liiton puheenjohtajan Tapani Vaahtokiven mukaan on hyvä, että Sonera saa partnerin toisesta pohjoismaalaisesta yhtiöstä. Vaahtokiven mukaan Tietoliikenneliitolla on entuudestaan hyvät suhteet Telian toimihenkilöihin ja työntekijöihin. Vaahtokivi korostaa, että fuusion kohdalla heräävät aina epäilyt mahdollisista saneerauksista.

- Aina sellaisia pelkoja on kun fuusioita tehdään. Olettamus on, että jonkinlaisia toimenpiteitä tehdään, mutta käsitykseni on se, että Suomessa on paljon tehty niitä, eikä täällä pitäisi olla tarpeita, että lähivuosina tulee pula työvoimasta tällä alalla. Ei meillä kauheita pelkotiloja ole. Se mikä hämmentää on se, että tää tapahtui näin nopeasti, vaikka asiaa on varmaan valmisteltu pitkään niin se tuli yllätyksenä henkilöstölle, Vaahtokivi sanoo.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.03.2002)

Lue myös:

    Uusimmat