Mainos

Somekeskustelu pakolaisista lähtenyt liian kovalle laukalle

Useat mediat ovat kertoneet rajoittavansa pakolaisia koskevien verkkouutistensa kommentointia asiattomuuksien vuoksi. Huomenta Suomessa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan asiattomasta kirjoittelusta ei voi olla kuin yhtä mieltä. Se on lähtenyt käsistä liian monelta.

KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren sanoo lukeneensa hyvillä mielin uutisia siitä, että tietyt mediatalot ovat päättäneet rajoittaa kommentointia. Emeritusprofessori Timo Airaksinen on samoilla linjoilla. Airaksisen mukaan on helppo ymmärtää, mistä on kyse. 

– Tämä on tällaista eräänlaista hipsuvarvaspsykologiaa. Kun muutokset ovat tarpeeksi suuria ja nopeita ja niihin liittyy vierauden sekä toiseuden tunnetta, niin ihmiset reagoivat pelolla. Pelko tuottaa aggressiota. Pelkohan tuottaa joko vetäytymisreaktion tai aggressiivisen reaktion. Kyse on primitiivireaktioista hallitsemattomasti koetun muutoksen äärellä. Ei se toki oikeuta näitä asenteita, professori summaa.

Elfgrenin mukaan jopa poliittiset johtajat käyttävät tietoisesti hyväkseen vaistonvaraisen pelon ilmapiiriä, jos siihen on mahdollisuus. Some-ympäristössä on Elfgrenin mukaan myös helppo tuottaa erilaisia faktoja ja tehdä monenlaisia tulkintoja. Varomaton lukija menee helposti vipuun.

– Ihmisen mielikuvitus tuottaa faktoja, joita pidetään oikeina, professori Airaksinen sanoo.

– On myös kirjoittajia joiden pitäisi hankkia jonkinlainen alkolukko tietokoneille, rikosylikomisario muistuttaa.

Professorin mukaan fantasiat ja pelot eivät ole mitenkään omaperäisiä.

– Sosiaalipsykologit ja historioitsijat pystyvät varmasti osoittamaan historiasta ja lähihistoriasta uudelleen ja uudelleen toistuvan saman kaavan. Ei ihminen ole niin luova, kun se luulee olevansa. Nämä ovat perusinhimillisiä asenteita. Koetaan uhkaa ja vieraantumista, niin reagoidaan tietyllä perustavalla.

Airaksisen mukaan reaktiot olisi voinut ennustaa pakolaismäärän kasvaessa. Niihin olisi voinut myös varautua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja