Some-aktiivinen poliitikko: Yksityisyys ja julkisuus hämärtyvät

SuomiAreenassa keskiviikkona julkaistun MTV:n mediakyselyn mukaan uutismedioiden johtajat aikovat tulevaisuudessa panostaa entistä enemmän sosiaaliseen mediaan. Kyselyyn vastanneista mediapäättäjistä 55 prosenttia kertoo, että sosiaalisen median rooliin lisätään panostuksia. 

Yleisö on mediapäättäjien kanssa eri linojoilla. Yleisöstä vain yhdeksän prosenttia toivoo lisäresursseja sosiaaliseen mediaan ja noin kolmannes toivoo sen resurssien vähenevän.  

Mutta mitä sanovat aktiivisesti sosiaalista mediaa käyttävät poliitikot. Mitkä ovat sosiaalisen median hyödyt? Vaikuttaako se poliitikon tapaan tehdä työtä? Entä onko sosiaalisen median huippu jo saavutettu? Näin vastaavat vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Mitkä ovat sosiaalisen median hyödyt ja haitat? 

Li: Edut ovat aika monenlaisia. Somen avulla pystyy käymään keskustelua suoraan ihmisten kanssa. Se on ihan mahtava keskustelufoorumi. Se myöskin rikkoo sellaisia rajoja, joiden on koettu olleen perinteisesti poliitikkojen ja tavallisten kansalaisten välillä. Somessa kaikki ovat samalla viivalla keskustelemassa toistensa kanssa suoraan. Haitoiksi mainitsisin sen, että se hieman hämärtää yksityisen ja julkisen elämän rajaa. Varsinkin jos on sellainen somen käyttäjä kuin minä, että välillä lisään henkilökohtaisia kommentteja ja välillä poliittisia kommentteja sekaisin. 

Antti: Tykkään käyttää somea, olen siihen vähän koukussakin. Siinä saa omia ajatuksia eteenpäin. Olen aina välillä vähän hulvatonkin, että en viimeisen päälle mieti mitä kirjoitan. Siihen liittyy tietysti riskejäkin. Voi tulla ohilaukauksiakin. 

Onko sosiaalinen media muuttanut tapaasi tehdä työtä? 

Li: Siinä mielessä on, että sen avulla pystyy kysymään ihmisten mielipiteitä ja testaamaan omia mielipiteitä. Niistä keskusteluista oppii koko ajan ja saa uusia näkökulmia ja pystyy myös kehittämään omaa argumentaatiotaan. Käytän sosiaalista mediaa myös osoittaakseni, että poliitikko ei ole niin outo eläin, että me olemme myös ihan tavallisia ihmisiä ja jokainen voi  lähteä mukaan politiikkaan, jos haluaa. 

Antti: En tiedä niinkään onko se muuttanut mutta se on täydentänyt vanhaan tapaan. Pystyn itse suoraan viestimään ja kertomaan suoraan omia ajatuksiaan ja mielipiteitään. Muiden medioiden kanssa se tulee median tulkinnan kautta, mitä sitäkin tietysti tietenkin tarvitaan. Se on hienoa, jos joku haluaa suoraan tietää ajatuksiani. Siihen on mahdollisuus seuraamalla vaikka nettisivujani tai twitteriä. 

Onko sosiaalisesta mediassa yhä potentiaalia käyttämättä? 

Li: On varmasti vielä käyttämättä. Mielestäni kannattaa kyllä muistaa, että jos puhutaan vaikka osallistamisesta tai vastaavasta, niin pitää olla myös muita keinoja. Somen ongelma on myöskin ehkä se, että se ryhmittää ihmisiä sillä lailla, että pystyt tavallaan käymään keskustelua ainoastaan oman ryhmän sisällä tai saat tietoja vain samaa kanavia myöden. Sen lisäksi minusta on tärkeää, että käytetään myös perinteistä mediaa, järjestetään avoimia tilaisuuksia ja ollaan vaikkapa SuomiAreenassa. 

Antti: En usko, että olemme vielä lähelläkään lakipistettä. Kyllä somen käyttö kasvaa edelleenkin kovaa vauhtia. Esimerkiksi varttuneemmat ikäluokat tulevat nyt aika kovaa vauhtia mukaan. Viiden vuoden päästä somen käyttö on vielä oleellisesti isommalla tasolla kuin mitä se tällä hetkellä on.

Lue myös:

    Uusimmat