Mainos

Somalimerirosvojen perheet pyytävät armoa ja korvausta

Teini-ikäisen somalialaisen merirosvon äiti haluaa Yhdysvaltojen presidentti Barack Obaman armahtavan poikansa. Äidin mukaan Abduwali Abdukhadir Muse harhautettiin liittymään merirosvoihin.

Yhdysvaltain sotilaat pidättivät Musen Somalian vesillä viime viikolla, kun he pelastivat panttivankina pidettyä amerikkalaista kapteenia. Kolme Musen kumppania sai surmansa iskussa. Yhdysvaltain lipun alla purjehtivaan Maersk Alabama -konttialukseen hyökättiin kaksi viikkoa sitten. Miehistö sai sen vallattua takaisin, mutta pakenevat merirosvot ottivat kapteenin panttivangikseen pelastusveneeseen

- Muut rikollisjoukot vaikuttivat poikaani. Hän rupesi merirosvoksi vain 15 päivää ennen kiinnijäämistään. Hän on hyvin nuori, eikä ymmärtänyt että merirosvous on rikos, äiti Adar Abdirahman Hassan kertoo.

- Minä vetoan Yhdysvaltoihin ja presidentti Barack Obamaan - vapauttakaa poikani!, äiti sanoi muistuttaen että poika on vasta 16 vuotias.

Täysi-ikäinen ja syyntakeellinen

Oikeudenkäyntiä johtava tuomari on yhtä mieltä syyttäjien kanssa siitä, että poika on 18-vuotias ja että häntä voidaan käsitellä oikeudessa aikuisena.

Syyttäjien mukaan Muse esiintyi merirosvojen johtajana. Häntä syytetään merirosvoudesta, laivan kaappamisesta voimalla, panttivankien ottamisesta ja ampuma-ase rikoksista. Musea odottaa elinkautinen tuomio mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Somalialaisten mukaan heidän yhteiskuntansa on hyvin hierarkinen, eikä nuorella pojalla kuten Musella olisi ollut vaikutusvaltaa johtaa itseään vanhempia miehiä.

Korvausvaatimus

Musen surmansa saaneen kumppanin leski sanoo, ettei hänellä ollut tietoakaan siitä, että hänen miehensöä on merirosvo.

- Hän kertoi minulle menevänsä kalaan. Haluan hänen jäännöksensä, koska lapseni eivät voi uskoa, että heidän isänsä on kuollut merillä, Hamdi Jamac sanoo.

- Haluan korvauksen hänen kuolemastaan, koska lapseni ovat epätoivoisia, eikä ole ketään, joka auttaisi heitä.

Myös Jamacin äiti vaatii poikansa ruumista ja korvausta hänen kuolemastaan.

- Poikiemme tappaminen ei ollut oikea ratkaisu. Yhdysvaltojen täytyy maksaa hinta siitä, mitä he ovat meille tehneet. Rauhanomainen ratkaisu, joka olisi vapauttanut panttivankina pidetyn kapteenin ja pitänyt poikamme hengissä olisi ollut mahdollinen, Mulaho Mohamud sanoo.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.