Mainos

Somaliasta tulossa lisää pakolaisia

Somaliassa kahden viime kuukauden aikana kiihtyneet taistelut ovat käynnistäneet uuden pakolaisaallon. Vallasta taisteleva islamistiryhmä al-Shabab (nuoriso) käyttää sharia-lakiin perustuvia julmia rangaistuskeinoja, raajojen silpomista ja ankarimmillaan "syyllisen" kaulan katkaisemista.

Viisi vuotta sitten perustettu al-Sabab on liittoutunut poliittisemmin painottuneen mutta islamistisen Herb Islam -liikkeen kanssa. Toukokuun 7. päivänä ne käynnistivät hyökkäyksen Somalian väliaikaista hallitusta vastaan. Taisteluissa on kuollut ainakin 350 ja pakolaisiksi on joutunut eri lähteiden mukaan 160 - 200 000 ihmistä.

Kapinalliset valtaavat uusia alueita

Hallituksen joukkojen tukena ovat Afrikan Unionin 3400 rauhanturvaajaa, mutta mandaattinsa mukaan niillä ei ole oikeutta osallistua itse hyökkäykseen - he saavat ainoastaan puolustaa itseään ja suojella nimettyjä kohteita kuten presidentinlinnaa, Mogadishun satamaa ja lentokenttää. Somalian hallitus on pyytänyt mandaatin laajentamista, ja taistelukentiltä tulleiden tietoja mukaan rauhanturvaajat osallistuvat taisteluihin.

Kapinalliset ovat tänä viikonloppuna vallanneet uusia alueita Mogadishusta. Kapinallisten kerrotaan olevan jo lähellä presidentinlinnaa, josta presidentti Sharif Sheikh Ahmed ei ole viikkoihin uskaltautunut poistua. Tiedot taisteluiden kehittymisestä ovat ristiriitaisia: joidenkin lähteiden mukaan kapinalliset ovat vallanneet kaupungin pohjoisosat, hallituksen tiedottaja puolestaan kertoo uutistoimisto Reutersille, että hallituksen joukot ovat vallanneet Abdiasisin kaupunginalueen itselleen. Hallituksen joukot väittävät tappaneensa viikonloppuna yli 40 kapinallista, joiden joukossa oli hallituksen mukaan ulkomaalaisia vihollistaistelijoita.

Somalian poliisiviranomainen Abdulahi Duale kertoo uutistoimisto AFP:lle armeija menettäneen kaksi sotilasta, lisäksi neljän siviilin kerrotaan kuolleen.

Yhdysvallat tukee maltillisena islamilaisena pidettyä Sharif Sheikh Ahmedin hallitusta, se alkoi toimittaa aseita ja ammuksia Somaliaan kesäkuussa. Yhdysvallat motivoi apuaan sanomalla, että se ehkäisee terroristihautomoiden kehittymistä Somaliassa.

Yksi viikonlopun taisteluissa kuolleista näyttikin uutistoimiston mukaan olevan aasialaista alkuperää. Bangladeshista ja muista islamilaisista maista väitetään tulleen fanaattista uskonsotaa käyviä islamisteja. Toisaalta väitteet saattavat olla propagandaa, jolla länneltä saadaan apua.

Suomessa nyt yli 10 000 somalia

Vuonna 2008 Suomeen tuli 1176 turvapaikanhakijaa Somaliasta. Maahanmuuttoviranomaiset arvioivat, että tulijoiden määrä kolmin- tai nelinkertaistuu lähivuosina, koska laki takaa perheenjäsenille oikeuden seurata tänne saapuneita. Tällä hetkellä Suomessa asuu vakinaisesti 10 000 somalitaustaista ihmistä. Jos maahanmuuttoviranomaisten arvio pitää paikkansa, määrä kaksinkertaistuu kahdessa - kolmessa vuodessa.

Ruotsi ja Norja ovat tiukentaneet maahantulomääräyksiä ja sen seurauksena Suomeen pyrkijöiden määrä on lisääntynyt.

Somaliassa eri klaanit ovat taistelleet vallasta pian 20 vuotta. Viimeiset kolme vuotta intensiivisesti sen jälkeen kun Etiopia oli kaatamassa edellistä islamilaisjohtoa. Tässä valtataisteluissa on kuollut 18 000 ihmistä.

Kaaos antaa tilaa merirosvoilulle - sitä on vahtimassa myös EU-maiden sotalaivoja. Ruotsin hallitus päätti viime viikolla jatkaa sen kolmen sotalaivan, kahden konvertin ja yhden tukialuksen komennusta Adeninlahdella vuoden 2010 puoliväliin asti. Suomessa on keskusteltu miinalaiva Pohjanmaan lähettämisestä turvaamaan kauppalaivojen liikennettä Punaisellamerellä, mutta päätöstä ei ole vielä tehty.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 12.7.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.