Mainos

Somaliasta halutaan merikokemusta

Rauhanturvaajien lähettäminen Somaliaan miinalaiva Pohjanmaalla on toteutuessaan ensimmäinen kansainvälinen merioperaatio, johon Suomi osallistuu. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan yksi syy operaatiolle on juuri merikokemusten kartuttaminen.

- Merivoimien näkökulmasta on tärkeää nähdä, miten operoida suhteellisen pitkiä aikoja oikealla valtamerellä, kun tukimahdollisuuksia ei ole hyvin lähellä.

Puolustusministeriö on korostanut, että Somaliaan aiotaan lähteä suojaamaan YK:n ruokakuljetuksia, ei osallistumaan aktiiviseen merirosvojahtiin. Salonius-Pasternakin mukaan Suomen ulkopoliittinen johto on yleensäkin halunnut lisätä suomalaisten joukkojen läsnäoloa kansainvälisissä operaatioissa. Suomalaisille sopivien kohteiden löytäminen on kuitenkin ollut vaikeaa.

- Osallistuminen operaatioihin tulee loppuvuodesta olemaan historiallisen matalalla, vain alle 250 sotilasta. Viime vuosina määrä on ollut 600-800 sotilasta. Sotilaiden määrä on vähentynyt osittain siitä syystä, että rauhanturvaamiseen tarkoitettu budjetti on haluttu pitää kurissa.

Esimerkiksi Afganistanin ja Tsadin operaatioissa joukkojen liikuttaminen ja vaadittu kalusto on ollut kalliimpaa kuin ennen. Miinalaiva Pohjanmaan mukana Somalian rannikolle on tarkoitus lähettää noin 120 sotilasta. Osa näistä sijoittuisi laivan huoltotehtäviin. Operaatioon on varattu 10 miljoonaa euroa.

Presidentin ja hallituksen muodostaman Ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan on tarkoitus päättää operaatio Atalantaan osallistumisesta ensi viikolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.