Somalian rauha tuntuu kaukaiselta unelmalta

Somalian väliaikaishallinnon joukkojen sotilas valvoo Mogadishun lentokentälle johtavaa tietä.

Somalia on viime aikoina esiintynyt suomalaisessa mediassa tiuhaan. Uutiset ovat yleensä koskeneet kiihtyneitä taisteluita tai merirosvousta maan rannikkoalueilla.

Suomessa asuu lähes kymmenentuhatta somalia äidinkielenään puhuvaa ihmistä. Somalian kansalaisia Suomessa on yli 4 000.

Suomen neljänneksi suurimman ulkomaalaisryhmän kotimaata ei Suomessa kuitenkaan tunneta kovin hyvin.

Somalialla ei ole ollut toimivaa hallintoa diktaattori Siad Barren hallituksen luhistuttua sisällissodan jälkeen 1991. Maassa on taisteltu lähes 20 vuotta, ja somalialaisia on paennut naapurimaihin sekä Eurooppaan.

Ulkomaille pakoon päässeiden lisäksi miljoona somalialaista on joutunut jättämään kotinsa ja ajautunut maan sisäisiksi pakolaisiksi.

Somaliassa toimii YK:n hyväksymä väliaikaishallinto, jolla ei ole käytännössä somalialaisten tukea. Sitä vastaan taistelee islamistiryhmiä.

Al Shabaab -nimeä käyttävät islamistit valtasivat tänään sataman Merkan kaupungissa pääkaupunki Mogadishun lounaispuolella. Al Shabaab on arabiaa ja tarkoittaa 'nuorisoa'.

Puoli vuotta ilman levottomuuksia

Kesäkuussa 2006 islamistit valtasivat Mogadishun, ja kaupungissa oli verraten rauhallista puolisen vuotta. Monet Suomessakin asuvat somalialaiset matkustivat kotimaahansa tapaamaan sukulaisiaan tai tutkimaan paluumahdollisuuksia.

Vierailin Mogadishussa toimittajana joulukuussa 2006. Tunnelma oli hyvin kansainvälinen: kaduilla voi puhua ruotsia, englantia tai saksaa riippuen siitä, missä vastaantulijat olivat pakolaisina eläneet.

Vaikka islamistien konservatiivisuus ei saanut mogadishulaisten varauksetonta hyväksyntää, tapaamani somalialaiset kiittelivät sitä, että kaupungissa oli rauhallista ensi kertaa 15 vuoteen.

Mutta koska Yhdysvallat pitää Al Shabaabia terroristijärjestönä, olot Mogadishussa eivät säilyneet pitkään vakaina. Joulukuussa 2006 väliaikaishallinnon joukot ajoivat islamistit Mogadishusta Etiopian armeijan tuella.

Afrikkaan perehtyneiden diplomaattien mukaan Yhdysvallat käyttää Etiopiaa omien etujensa toteuttamiseen Somaliassa. Somalialaisten vihaamien Etiopian joukkojen on YK:n päätöslauselman mukaan aloitettava vetäytyminen tässä kuussa, mutta islamistien vahvistuminen saattaa muuttaa suunnitelmia.

Islamistit hallitsevat uutistoimisto Reutersin mukaan tätä nykyä koko Etelä-Somaliaa, lukuun ottamatta Mogadishua, Beladwaynen varuskuntakaupunkia sekä Baidoan kaupunkia, jossa väliaikaishallinto toimii.

Jos Etiopia vetää joukkonsa, islamistit saattaisivat onnistua pääsemään valtaan. Toisaalta islamistien sisäiset erimielisyydet voivat vaikeuttaa pyrkimystä.

Pahimpia humanitaarisia kriisejä

Nykyisen väliaikaishallinnon pitäisi luopua vallasta elokuussa 2009, mutta se saattaa pyrkiä jatkamaan kauttaan Somalian kaoottisuuteen vedoten.

Sekasorrosta hyötyvät esimerkiksi merirosvot, jotka rikastuvat siepatessaan laivoja vilkkaasti liikennöidyllä Adeninlahdella Somalian rannikolla. Tänä vuonna on kaapattu kymmeniä laivoja, joista kahdeksan on Reutersin mukaan yhä sieppaajien hallussa.

Eniten konfliktista kärsivät tavalliset somalialaiset. Jotkut YK:n diplomaatit ovat kuvanneet Somalian tilannetta maailman kaikkien aikojen pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Suomessa asuvat somalialaiset eivät voine aivan lähiaikoina riemuita paluusta kotimaahansa.

Lue myös:

    Uusimmat