Somalian mielenterveyspotilailta puuttuvat ihmisoikeudet

Mielenterveysongelmista kärsivät joutuvat Somaliassa vakavien ihmisoikeusrikkomusten uhreiksi. On tavallista, että mielenterveyspotilaat kahlitaan ja eristetään täysin muusta yhteiskunnasta.

Mielenterveysongelmien esiintyvyys Somaliassa on maailman korkeimpia. WHO:n mukaan joka kolmas somalialaisista on kärsinyt tai kärsii mielenterveysongelmista. Monien ongelmien taustalla on yli 20 vuotta jatkunut sisällissota, joka on traumatisoinut kansaa.

Koska yleisten uskomusten mukaan mielenterveyden sairaudet johtuvat pahoista hengistä, hoitometodit perustuvat usein henkien karkottamiseen.

Potilaat saatetaan esimerkiksi sulkea yöksi häkkiin hyeenojen kanssa. Hyeenan uskotaan pakottavan kynsimällä ja puremalla pahat henget pois.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo tuoreessa raportissa tapauksista, joissa häkkiin hyeenan kanssa suljettu lapsipotilas on saanut surmansa villieläimen hyökkäyksessä.

Toinen raaka tapa hoitaa ongelmia on kahlita potilaat esimerkiksi puihin.

Terveydenhoidon rappioon on ottanut näkyvästi kantaa muun muassa sairaanhoitaja Abdirahman Ali Awale, joka on saanut koulutusta maailman terveysjärjestö WHO:lta.

– Yritämme osoittaa ihmisille, että mielenterveyshäiriöt ovat sairauksia muiden sairauksien joukossa ja että niitä on siksi hoidettava nykytieteen avulla, hän sanoi BBC:lle.

Tohtori Habiksi itseään kutsuvalla Ali Awalella on kuusi terveyskeskusta ympäri Somaliaa. Niissä on hoidettu yli 15 000 potilasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat