Mainos

Somalian hallituksen joukot Mogadishuun

Suomen Punainen Risti välittää ulkoministeriön myöntämän miljoonan euron avustuksen Somalian taistelujen ja tulvien uhrien auttamiseksi.

Somalian hallituksen joukot ja niiden etiopialaiset liittolaiset ovat marssineet Mogadishuun islamistitaistelijoiden vetäydyttyä kaupungista. Väliaikainen hallitus on julistanut maahan hätätilan.

Somalian pääministeri Ali Mohamed Gedi kertoi iltapäivällä, että hallituksen joukot ovat jo saapuneet osiin pääkaupunkia. Gedi puhui toimittajille Afgoyessa 20 kilometrin päässä keskustasta.

Osa Mogadishun asukkaista otti joukot vastaan riemuiten. Ihmiset heiluttivat kukkia sotilaille ja hurrasivat. Osa kuitenkin vetäytyi koteihinsa peläten uusia taisteluja väkivaltaisuuksien pitkään koettelemassa kaupungissa.

-Pahin pelkoni on, että pääkaupunki palaa taas vanhaan anarkiaan, sanoi Muktar Abdi.

-Hallituksen pitäisi nyt ottaa nopeasti valta - tämä on heidän paras tilaisuutensa ennen kuin kaupunki jälleen päätyy sotapäälliköiden käsiin.

Taistelijat siviilivaatteisiin

Mogadishun puoli vuotta sitten vallanneet islamistit vetäytyivät aamulla, kun Etiopian tukemat hallituksen joukot olivat saapuneet kaupungin liepeille. Johtajat pakenivat, kun taas jotkut taistelijoista luopuivat univormuistaan koston pelossa.

-Meidät on lyöty. Olen riisunut univormuni. Valtaosa tovereistani on myös vaihtanut siviilivaatteisiin, yksi taistelijoista kertoi.

Somalian islamistit - keitä he ovat?

Hallituksen joukot saapuivat Mogadishuun runsas viikko sen jälkeen kun islamistit olivat yrittäneet marssia Baidoaan, jossa hallitus on pitänyt päämajaansa. Tämä toi Etiopian avoimesti mukaan sotaan hallituksen puolelle.

Islamistien kesäinen valtaantulo toi Mogadishuun jonkin verran vakautta. Tänään on kerrottu, että tilanne kaupungissa oli kaoottinen islamistien vetäydyttyä. Kaupungissa ammuskeltiin, ja silminnäkijät kertoivat ryöstelystä.

Hallituksen mukaan islamistit jakoivat siviileille aseita ennen vetäytymistään. Islamistien edustaja syytti Etiopian joukkoja somalialaisten kansanmurhasta ja sanoi, että vetäytymisellä haluttiin välttää pääkaupungin kiivas pommittaminen.

Hallituksen joukot ovat valvoneet Mogadishuun johtavia pääväyliä. Hallituksen kanssa liittoutuneet puolisotilaalliset ryhmät kertoivat ottaneensa jo aiemmin päivällä hallintaansa useat tärkeät rakennukset, muun muassa entisen presidentinpalatsin.

Ei varsinaisia evakuointisuunnitelmia

Suomen Kenian-suurlähetystön arvion mukaan Somaliassa on parikymmentä suomalaista, kerrotaan ulkoministeriöstä.

Varsinaisia evakuointisuunnitelmia ei vielä ole. Ulkoministeriön konsuliyksikkö on kuitenkin yhteyksissä muiden EU-maiden vastaaviin yksikköihin ja he miettivät, pitäisikö joihinkin toimiin ryhtyä.

Tilanteen arvioiminen on vaikeaa, koska EU-mailla ei ole edustustoja Somaliassa.

Suomen ulkoministeriö on suositellut pitkään, ettei Somaliaan matkusteta. Keskiviikkona päivitetyn matkustustiedotteen mukaan maasta pitää myös poistua heti. Turvallisuustilanne on vaarallinen eikä konsulisuojelua voida antaa maahan jääville, tiedotteessa sanotaan.

Somalian hallituksen joukkojen sotilas valvoo Mogadishun lentokentälle johtavaa tietä.

Somalia-lausunto jäi pöydälle YK:ssa

YK:n turvallisuusneuvosto ei eilen päässyt yksimielisyyteen lausunnosta, jossa se olisi vaatinut Somalian taistelujen lopettamista ja kaikkien ulkomaisten joukkojen vetämistä pois maasta.

Lausunnon oli luonnostellut turvallisuusneuvoston puheenjohtajamaana joulukuun ajan toiminut Qatar. Sekä Afrikan Unioni että Arabiliitto ovat vaatineet naapurimaa Etiopiaa vetämään joukkonsa pois Somaliasta.

Taistelut Somalian islamistien ja Etiopian tukemien hallituksen joukkojen välillä ovat viime päivinä kiihtyneet avoimeksi sodaksi.

Somaliaan miljoona euroa SPR:n kautta

Suomen Punainen Risti välittää ulkoministeriön myöntämän miljoonan euron avustuksen Somalian taistelujen ja tulvien uhrien auttamiseksi. Varat käytetään Kansainvälisen Punaisen Ristin ja Somalian Punaisen Puolikuun tekemään avustustyöhön.

Kansainvälinen Punainen Risti on huolissaan erityisesti haavoittuneista, sotavangeista sekä sodan jalkoihin jääneistä siviileistä. Viime päivien rajujen taistelujen seurauksena ainakin 800 ihmistä on sairaalalähteiden mukaan haavoittunut Keski- ja Etelä-Somaliassa.

-Kansainvälinen Punainen Risti ja Somalian Punainen Puolikuu kykenevät taisteluista huolimatta edelleen toimimaan maassa. Kansainvälinen Punainen Risti on muun muassa varustanut sairaaloita ja klinikoita lääkintä- ja ensiaputarvikkeilla, kerrotaan SPR:stä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja