Somalian hallituksen joukot lujittavat otettaan Mogadishusta

Pääministerin mukaan parlamentti on julistamassa maahan poikkeustilan kolmeksi kuukaudeksi, jotta järjestys saadaan palautettua. Pääministerin mukaan suurin osa islamistitaistelijoista on tuhottu.

Somalian pääministeri Mohamed Gedi kertoo Etiopian tukemien Somalian hallitusten joukkojen tuhonneen suurimman osan maan islamistikapinallisten joukoista. Gedin mukaan islamistien tappio on myös terrorismin tappio Afrikassa.

Gedi antoi ilmoituksensa maan pääkaupungissa Mogadishussa, jonka hallituksen joukot valtasivat islamistitaistelijoilta eilen.

Pääministeri Gedi saapui Mogadishuun satapäisen etiopialaisjoukon saattamana. Pääministeri otettiin vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa: osa kaupunkilaisista iloitsi, kun taas erityisesti kaupungin pohjoisosissa puhkesi isoja mielenosoituksia joissa tuhannet ihmiset heittelivät kiviä, polttivat autonrenkaita ja huusivat Etiopian-vastaisia iskulauseita.

Gedi ei suostunut määrittämään milloin monien vihaamat Etiopian joukot lähtevät Somaliasta.

-Etiopian joukot pysyvät Somaliassa niin kauan kuin hallitus niitä tarvitsee -- Somalian olojen vakauttaminen on tärkeää myös naapurimaidemme vakaudelle, Gedi sanoi.

Somalian parlamentin on määrä asettaa maahan kolmen kuukauden poikkeustila sunnuntaina.

-Tässä maassa on koettu paljon anarkiaa, joten palauttaaksemme järjestyksen meidän pitää käyttää rautaista kättä, erityisesti kapinallisjoukkojen suhteen, Gedi perusteli päätöstä.

Islamistit vannovat taistelun jatkuvan

Mogadishun asukkaat ovat pystyneet liikkumaan kaupungilla eilisten ammuskelujen vaiennuttua. Islamistien vetäytymisen jälkeen puhjennut ryöstely on näyttänyt myös laantuneen.

Tilanne pääkaupungissa on kuitenkin jännittynyt. Monet islamistitaistelijoista ovat riisuneet univormunsa ja vaeltelevat kaupungin kaduilla siviilivaatteissa.

Islamistit pitävät edelleen hallussaan Kismayon eteläistä satamakaupunkia, josta käsin islamistitaistelijoiden johtaja on vannonut jatkavansa taistelua hallituksen avuksi tullutta Etiopiaa vastaan.

-Islamistijoukkoja on joka puolella Somaliassa, ja tulette näkemään toimintaa muutaman päivän sisällä, komentaja Mohamed Ibrahim Bilal sanoi.

YK on kertonut jatkavansa avustuskuljetuksia Somaliaan. Maan väliaikainen hallitus on avannut ilmatilansa uudelleen suljettuaan sen aikaisemmin viikolla islamistitaistelijoita vastaan käytyjen taisteluiden kiihdyttyä. Maailman elintarvikeohjelma WFP jatkaa lentoja Keniasta huomenna.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat