Mainos

Somaliaan julistettiin poikkeustila

Hallituksen joukot valtasivat kapinallisten viimeisen tukikohdan.

Somalian parlamentti julisti tänään maahan kolme kuukautta kestävän poikkeustilan. Se antaa pääministeri Ali Mohamed Gedin hallitukselle aiempaa laajemmat valtuudet estää klaanipäälliköitä ja heidän puolisotilaallisia joukkojaan toimimasta.

Samaan aikaan hallitus ilmoitti joukkojensa vallanneen islamistikapinallisten viimeisen tukikohdan Etelä-Somaliassa.

Parlamentti hyväksyi lähes yksimielisesti poikkeustilan. Hallituksen mukaan tämä antaa sille oikeuden ryhtyä "kaikkiin tarvittaviin toimiin turvallisuuden palauttamiseksi maassa".

- Kolmen kuukauden poikkeustila on hyväksytty. Jos sitä halutaan jatkaa, pitää presidentin pyytää sille parlamentin hyväksyntä, sanoo parlamentin varapuhemies Osman Elmi Boqore.

Poikkeustilan aikana presidentti voi muun muassa kieltää luvattomat mielenosoitukset sekä propagandan levittämisen. Poikkeustilan julistaminen laillisti myös etiopialaisjoukkojen läsnäolon Somaliassa. Monet somalialaiset ovat suhtautuneet hallitusta auttaviin joukkoihin torjuvasti, sillä jo vuosia somalialaiset ovat pitäneet Etiopiaa vihollisena.

"Terroristit kuolleet tai paenneet"

Somalian hallituksen joukot ilmoittivat tänään vallanneensa Etiopian joukkojen tukemana islamistikapinallisten viimeisen tukikohdan Somaliassa. Hallituksen edustaja Abdirahman Dinari kertoo, että lähellä Kenian rajaa Etelä-Somaliassa sijaitseva Ras Kambonin kylä vallattiin myöhään eilen koko päivän kestäneiden taisteluiden jälkeen.

- Suurin osa terroristeista on joko kuollut tai paennut. He piileskelevät metsissä ja hallituksen joukot etsivät heitä. Emme tule lopettamaan etsintöjä ennen kuin voimme olla varmoja, että heidät on täysin eliminoitu, Dinari sanoo.

Islamistikapinalliset ja Somalian hallituksen joukot ovat sotineet useita viikkoja. Etiopia on tukenut hallituksen joukkoja. Yhdysvallat puolestaan teki maanantaina iskun Etelä-Somaliaan, missä sen tietojen mukaan piileskeli al-Qaida-verkostoon kuuluvia terroristeja.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.