Somalia valmistautuu historiallisiin presidentinvaaleihin

Somaliassa valmistauduttiin viikonvaihteessa presidentinvaaleihin, joiden toivotaan tuovan maahan normaalit poliittiset olot yli 20 vuotta kestäneen kaaoksen ja sotimisen jälkeen.

Viime aikoina hallituksen joukot ovat Afrikan unionin rauhanturvaajien tuella pystyneet työntämään al-Shabaabin kovan linjan kapinalliset yhä ahtaammalle maan eteläosaan.

Presidentin valitsee maanantaina elokuussa valittu parlamentti, ja suoraan valintaan vaaditaan kahden kolmasosan enemmistön tuki. Muussa tapauksessa neljä eniten ääniä saaneet jatkavat toiselle kierrokselle, ja lopulta kaksi eniten saanutta ratkaisee kisan kolmannessa äänestyksessä.

Mogadishusta tavoitettu Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoi STT:lle, että tunnelma kaupungissa oli helpottuneen oloinen.

- Kaduilla on paljon enemmän ihmisiä kuin ennen ja ehdokkaiden puolesta kampanjoidaan avoimesti. Täällä on tapahtunut huikea muutos parempaan.

Hänen mukaansa iltaisin kaupungilla on räjähdellyt kranaatteja ja kuulunut laukausten ääniä. Tilanne on kuitenkin rauhoittunut paljon aiemmasta.

Jotkut analyytikot ovat varoittaneet turhasta toiveikkuudesta ja sanoneet, että vaaleissa on kyse pikemminkin keskeisten vaikuttajien kierrättämisestä johtopaikoilla.

Somalia on ollut ilman keskushallintoa vuodesta 1991, jolloin sotaherrat syöksivät diktaattori Siad Barren vallasta. Maa ajautui väkivallan kierteeseen, jossa sotaherrat, militantit islamistit ja naapurimaiden joukot ovat käyttäneet valtaa asevoimin.

Presidenttiehdokkaita on 25, kun Suomessa asuva 37-vuotias Amal Abdi Ibrahim torjuttiin liian nuorena ehdokkaana. Ennakkosuosikkien joukossa ovat nykyinen presidentti Sharif Sheikh Ahmed ja entinen pääministeri Abdiweli Mohamed Ali.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat