Mainos

Solidium torjuu Vapaavuoren Talvivaara-kritiikin

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen torjuu elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esittämän kritiikin yhtiön toiminnasta Talvivaaran omistajana.

Vapaavuori moitti Helsingin Sanomissa Solidiumia passiiviseksi ja vaisuksi kaivosyhtiön omistajana. Ministerin mukaan Solidiumin olisi pitänyt aiemmin ja aktiivisemmin hakea ratkaisuja kaivosyhtiö Talvivaaran pelastamiseksi.

Valtio omistaa Solidiumin kautta 17 prosenttia Talvivaarasta ja on sen suurin yksittäinen omistaja.
– Solidium on ollut omistajana vaisu ja passiivinen, Vapaavuori sanoo HS:lle.

Solidiumin päälakimies Tapani Varjas muistuttaa, että yhtiö on tukenut Talvivaaran johtoa ja hallitusta rahoitustilanteen ratkaisemiseksi ja operatiivisen tilanteen parantamiseksi kaikilla niillä keinoilla, jotka ovat vähemmistöomistajalle mahdollisia.

– Solidiumilla on merkittävä rooli kevään 2013 osakeannin toteuttamisen yhteydessä, mutta Talvivaaran nykyisessä tuotanto- ja rahoitustilanteessa ei ole ollut enää edellytyksiä kerätä tänä syksynä markkinoilta osakerahoitusta, Varja toteaa.

Solidiumista tuli Talvivaaran osakkeenomistaja kesällä 2011 ja suurimmaksi osakkeenomistajaksi Solidium nousi noin puoli vuotta sitten. Varjaksen mukaan Solidium on omistusaikanaan vaikuttanut siihen, että Talvivaaran osaamista ja resursseja on vahvistettu operatiivisessa osaamisessa, vastuullisuuteen ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä sekä viestinnässä.
Varjas muistuttaa, että Solidiumilla on taloudellinen omistajuuteen liittyvä intressi eikä Solidiumin mandaattiin kuulu teollisuuspoliittiset tai työvoimapoliittiset intressit.
– Yhtiön rahoitustilanne on erittäin haastava, ja yhtiö tarvitsee rahoitusta yrityssaneerausmenettelyn toteuttamiseksi. Emme kuitenkaan voi kommentoida mahdollista yrityssaneeraukseen pääsemistä tai sen jälkeistä aikaa.

"Solidiumia tarvittaisiin, kun menee huonosti"

Vapaavuori katsoo, että Solidiumissa on jo henkisesti alaskirjattu Talvivaara-omistus. Hän muistuttaa, että Solidiumissa on paljon osaamista, jota tarvittaisiin etenkin kun menee huonosti.
Ministerin mielestä Talvivaaran kokemuksia pitäisi hyödyntää, kun arvioidaan omistajaohjauksen toimivuutta. Eduskunta pui omistajaohjausta keskiviikkona.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.