Mainos

Solariumlaitteita määrätty käyttökieltoon

Asiakkaat ovat voineet saada tietämättään huomattavan yliannoksen ultraviolettisäteilyä.

Säteilyturvakeskus on määrännyt tänä vuonna jo neljä solariumlaitetta käyttökieltoon. Yksi laitteista oli käytössä valvomattomassa solariumkeskuksessa, joka toimii itsepalveluperiaatteella. Laitteet ovat olleet kaupallisessa käytössä kolmessa eri yrityksessä.

Tarkastuksissa havaittiin puutteita myös lähes joka toisen solariumpalveluja tarjoavan yrityksen antamissa käyttöohjeissa.

Asiakkaat ovat voineet tietämättään saada niissä huomattavan yliannoksen ultraviolettisäteilyä. Kielletyissä laitteissa herkkä iho punehtuu jo kolmessa minuutissa, kun taas sallituissa laitteissa reilussa kymmenessä minuutissa.

Ihon palaminen voi lisätä riskiä sairastua ihosyöpään. Säteilyannoksen nopeudelle sosiaali- ja terveysministeriö sääti enimmäisarvot vuonna 2002.

Alle 18-vuotiaiden ei pitäisi käydä solariumissa

Puutteita Säteilyturvakeskus havaitsi siis myös asiakkaille annettavissa ohjeissa. Niissä asiakkaalle täytyy kertoa muun muassa UV-säteilyn haitoista ja vaaroista. Kuitenkin lähes joka toisesta käyttöohjeesta puuttui maininta vuosittaisesta enimmäismäärästä.

Ohjeista puuttui usein myös maininta, että alle 18-vuotiaiden ei tulisi käyttää solariumia.

Säteilyturvakeskuksen ylitarkastaja Reijo Visuri kertoo, että joka vuosi tarkastuksissa löytyy liian voimakkaita lamppuja, mutta käyttökieltoon johtavia ylityksiä ei ole ollut lähivuosina.

Säteilyturvakeskus tarkastaa pistokokeena noin 25 solariumin käyttöpaikkaa vuosittain. Suomessa on yhteensä noin tuhat solariumin kaupallista käyttöpaikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.