Mainos

Solariumin käyttö pian K-18

Solariumin käyttö alle 18-vuotiailta aiotaan kieltää Suomessa. Säteilylain muutos lähtee pian lausuntokierrokselle.

Lakiluonnoksessa kielletään alle 18-vuotiaan altistaminen solariumin ultraviolettisäteilylle.

- Solariumien ylläpitäjiä velvoitetaan myös opastamaan asiakkaita laitteen mahdollisimman turvallisessa käytössä sekä jakamaan tietoa solariumin UV-säteilyn vaikutuksista, kertoo lääkintöneuvos Mikko Paunio sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Solariumin itsepalvelupaikoissa tulee vastedes olla valvoja.

Lain tavoitteena on estää vakavien syöpäsairauksien lisääntyminen. Pahanlaatuisimman ihosyövän eli melanooman määrät ovat lisääntyneet Suomessa. Vuonna 2020 Suomessa arvioidaan löytyvän yli 1500 uutta melanoomaa, kun toissavuonna niitä havaittiin alle tuhat.

Tutkimusten mukaan erityisesti lapset ja nuoret ovat kaikkein herkimpiä haitalliselle ultraviolettisäteilylle. Lisäksi ihon polttaminen nuorena lisää mahdollisuutta sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä.

K-18 jo useissa maissa

Solariumin käytön on todettu tutkimuksissa lisäävän riskiä sairastua melanoomaan.

- Viime vuonna myös kansainvälinen syöväntutkimuslaitos nosti solariumin haitallisuusarvion auringonsäteilyn rinnalle korkeimpaan syöpävaarallisuusluokkaan eli ykköseen, sanoo Paunio.

Solariumin käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta jo useissa Euroopan maissa, muun muassa Ranskassa ja Saksassa. Paunion mukaan myös muut Pohjoismaat valmistelevat parhaillaan kieltoa. Islannissa 18 vuoden ikäraja tulee voimaan ensi vuonna.

Suomen nykyisessä lainsäädännössä alle 18-vuotiaiden solariumin käyttökielto on suositusluonteinen.

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on saada lakimuutos voimaan ensi vuonna. Rajoitus ei koske solariumin käyttöä lääkärin määräämässä hoidossa.

Säteilyturvakeskus ehdotti solariumin käytön kieltämistä alaikäisiltä viime vuonna yhdessä muiden pohjoismaisten säteilysuojaviranomaisten kanssa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.