Mainos

Solariumiin 18 vuoden alaikäraja?

Pohjoismaissa pohditaan, pitäisikö solariumin käyttö kieltää alle 18-vuotiailta. Asiasta kertoo Lääkärilehti.

Kuluneena kesänä WHO:n syöväntutkimuskeskus IARC luokitteli solariumit syöpää ­aiheuttaviksi laitteiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön nykyisen asetuksen mukaan alle 18-vuotiasta ei tulisi altistaa solariumin UV-säteilylle muussa kuin lääkärin määräämässä toimenpiteessä.

Lääkärilehden mukaan asetuksen hengen valvominen on kuitenkin mahdotonta, sillä kuntokeskusten ja kauneushoitoloiden kyljessä on kolikoilla toimivia rusketusautomaatteja, joihin on usein pääsy myös liikkeen ollessa suljettuna.

- Nuoria tyttöjä käy niissä paljon, eikä heidän ikäänsä kysytä ainakaan tällaisissa miehittämättömissä paikoissa. Jos alaikäraja kirjataan lakiin ja vastuu ikärajan valvomisesta osoitetaan yritykselle itselleen, itsepalvelusolariumeihin tulee palkata henkilökuntaa tai hoitaa asia esimerkiksi ottamalla käyttöön henkilökohtaiset ovikortit, ylitarkastaja Reijo Visuri Säteilyturvakeskuksesta (STUK) sanoo.

Visuri arvioi, että ikäraja on ministeriön puntaroitavana lähiaikoina.

STUK:n ja ihotautilääkärien yhdistyksen mukaan solariumkertojen määrä olisi hyvä rajoittaa 10 kertaan vuodessa niillekin, joiden iho ruskettuu hyvin. Iho ei saisi lainkaan punoittaa tai palaa. STM:n asetuksessa maksimina pidetään pariakymmentä kertaa. Laitevalmistajat pitävät turvallisena rajana 30–50 kappaletta 15 minuutin käyntikertoja.

Vain kosmetiikkaa, ei terveyshyötyä

Laitevalmistajat markkinoivat solariumin käyttöä turvallisena ja terveyttä edistävänä. Aurinkolaitteen kerrotaan aktivoivan ihon D-vitamiinin tuotannon ja ehkäisevän palamista etelänlomalla. Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti kumoaa väitteet.

- Solariumista ei ole mitään terveyshyötyä. D-vitamiinin tuotantoon solariumin UV-säteilyn aallonpituus on väärä ja laitteella hankittu rusketus on liian pinnallinen suojaamaan ­auringonvalolta. Suojakertoimeksi muutettuna sen teho on 3–5 luokkaa eli varsin vaatimaton.

Solariumin mielialaa kohottavaan vaikutukseen Rautalahti arvioi, että kaikella kosmetiikalla lienee jokin funktio ihmiselle. Turvalliseksi määräksi keinoaurinkoa ylilääkäri suosittelee pyöreät nolla kertaa vuodessa.

-Ikävä kyllä ihmiset yhdistävät ruskettuneen ihon terveyteen, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa, Rautalahti harmittelee.

Tutkimusten mukaan alle kolmekymppisenä solariumissa ihoaan ruskettanut kasvattaa ihosyöpäriskiään 75 prosentilla. Solariumit on kielletty alaikäisiltä Ranskassa ja Hollannissa sekä USA:ssa Wisconsinin osavaltiossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.