Mainos

Solanan edustaja: Iranin ja EU:n tapaaminen pettymys

EU:n ja Iranin väliset ydinneuvottelut eivät ole edistyneet toivotulla tavalla. Joidenkin tietojen mukaan Iranin ydinohjelma olisi ajautunut vaikeuksiin teknisten ongelmien vuoksi.

Iranin ydinneuvottelija Ali Larijani tapasi tänään Brysselissä EU:n edustajia, muun muassa unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan. Solanan edustaja kuvasi keskusteluja myöhemmin "pettymykseksi". Tapaamisen jälkeen miehet vakuuttivat jatkavansa yhteistyötä, vaikka neuvottelun tuloksista heillä ei ollutkaan kerrottavaa.

Solanan edustaja Cristina Gallach sanoi illalla, että pattitilanteeseen etsitään edelleen neuvotteluratkaisua, vaikka tämän päivän tapaaminen olikin ollut "pettymys".

Larijani ei suostunut vieläkään ottamaan kantaa länsimaiden tarjoamaan kannustepakettiin, jolla Irania yritetään suostutella luopumaan uraanin rikastamisesta. Maan pelätään käyttävän uraaniaan ydinaseiden kehittämiseen, vaikka hallitus vakuuttaakin panostavansa vain ydinvoimaan.

- Meillä ei ole tapana puhua ennen asioiden pohtimista. Kuljettavana on pitkä tie, ja meidän on oltava kärsivällisiä, Larijani selitti vastauksen viipymistä.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja täsmensi samana päivänä, että ongelmana ovat "epämääräisyydet" tarjouksen tekstissä.

Solana tapaa huomenna YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden sekä Saksan edustajat, ja Larijani puolestaan neuvottelee Iranin johdon kanssa Teheranissa. Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad kuitenkin alleviivasi tänään pitämässään puheessa, ettei Iran lopeta uraanin rikastamista.

Rikastamisohjelma ehkä vaikeuksissa

Iranin ydinohjelma saattaa kaikesta huolimatta olla hidastumassa, ei tosin poliittisena hyväntahdon eleenä vaan teknisten ongelmien vuoksi. Diplomaattilähteet Wienissä nimittäin kertoivat, että rikastamiseen tarvittavissa sentrifugeissa on ilmennyt runsaasti vikoja.

Iranin tavoitteena on saada käyntiin 3000 sentrifugia vuoteen 2007 mennessä, mutta jo ensimmäinen 164 laitteen ryhmä Natanzin ydinlaitoksessa on osoittautunut pulmalliseksi.

- Olemme saaneet tietoja, joiden mukaan ensimmäisessä ryhmässä jopa puolet sentrifugeista on mennyt epäkuntoon. Suunnitelmat toisen ja kolmannen vastaavan ryhmän rakentamiseksi ovat jäissä, nimettöminä pysyttelevät lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.