Mainos

Solana yrittää puhaltaa rauhansuunnitelmaa henkiin Lähi-idässä

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on tavannut israelilaisten ja palestiinalaisten johtajia eilen alkaneen Lähi-idän matkansa aikana. Huomenna päättyvän matkan tarkoituksena on yrittää elvyttää tiekarttana tunnettu rauhansuunnitelma.

Israelin yksipuolisen vetäytymisen 38 miehitysvuoden jälkeen Gazan kaistalta on toivottu herättävän myös rauhansuunnitelma henkiin. Lähtökohdat sen toimeenpanemiselle ovat huonot, koska vierailun aikana osapuolet ovat syytelleet toisiaan kovin sanoin. Lisäksi vierailun aattona varhain sunnuntaina palestiinalainen itsemurhapommittaja räjäytti itsensä Beersheban kaupungissa haavoittaen kymmeniä ihmisiä.

- Me emme voi palata rauhansuunnitelmaan, jos (palestiinalaisten) terroristiorganisaatioita ei hajoteta, totesi Israelin ulkoministeri Silvan Shalom, joka tapasi Euroopan unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan myöhään eilen.

Palestiinalaisten pääneuvottelijan Saeb Erekatin mukaan puolestaan tiekarttasuunnitelman takana olevien EU:n, YK:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän pitää vaatia Israelia kunnioittamaan rauhansuunnitelmassa tekemiään sitoumuksia, kuten siirtokuntien rakentamisen keskeyttämistä.

- Israel ei voi olla samaan aikaan tuomari ja neuvottelija, Erekat sanoi.

Tänään Solana tapasi muun muassa Israelin puolustusministerin Shaul Mofazin ja varapääministeri Shimon Peresin. Illalla EU:n korkeimman diplomaatin oli määrä tavata palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ja pääministeri Ahmed Qurie.

Abbas, Qurie sekä 13:n aseellisen järjestön edustajaa tapasivat tänään myös Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin. Palestiinalaislähteiden mukaan tilaisuudessa käsiteltiin Gazan ja Egyptin välisen raja-aseman Rafahin avaamista, joka voisi mahdollistaa monien palestiinalaisten pääsyn pois Gazasta ensimmäisen kerran vuosikausiin. Gazan kaistan ja Egyptin väliselle rajalle on määrä sijoittaa 750 egyptiläistä sotilasta korvaamaan siellä olevat israelilaiset erityisesti aseiden salakuljetusyritysten varalta.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.