Mainos

Solana: YK:n pitäisi lykätä Kosovo-suunnitelmaa

Diplomaattilähteen mukaan Kosovolle ehdotetaan astettaista itsenäistymistä.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan mielestä YK:n erityislähettilään Martti Ahtisaaren pitäisi lykätä Kosovon tulevaa asemaa koskevan suunnitelmansa esittelemistä. Suunnitelma pitäisi esitellä vasta Serbian ennenaikaisten vaalien jälkeen. Näin siinä tapauksessa, että vaalit pidetään vielä tänä vuonna, arvioi Solana tänään Madridissa.

Yhdysvaltain Kosovo-lähettiläs Frank Wisner puolestaan sanoo, että Kosovo-neuvotteluja pitäisi jatkaa ja viedä ne loppuun niin pian kuin mahdollista.

-Yhdysvaltain selvä kanta on, että viivytykset eivät hyödytä osapuolia, Wisner sanoi toimittajille Serbian pääkaupungissa Belgradissa tavattuaan serbiviranomaisia.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain on toisaalta vaikeaa ottaa kantaa vaalien mahdollisesti aiheuttamaan lykkäystarpeeseen ennen kuin Serbian parlamentti on sopinut vaalipäivästä.

Aiemmin tänään presidentti Ahtisaaren edustaja Hua Jiang kertoi tämän esitelleen ajatuksiaan Kosovon tulevasta asemasta YK:n pääsihteerille Kofi Annanille. Hua korosti kuitenkin, että kyse on vielä tässä vaiheessa alustavista näkökannoista.

Nimettömänä pysyttelevän diplomaatin mukaan Ahtisaaren suunnitelma johtaa Kosovon asteittaiseen itsenäisyyteen.

Ahtisaaren täytyy hyväksyttää suunnitelmansa vielä ns. yhteysryhmällä, johon kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Venäjä. Jos ryhmä hyväksyy suunnitelman, Ahtisaari esittelee sen Belgradissa ja Kosovossa marraskuun puolivälin jälkeen, kertoi diplomaatti.

Ahtisaari on valmis luovuttamaan ehdotuksensa Kosovosta YK:n turvallisuusneuvostolle vuoden loppuun mennessä.

Albania ei hyväksy Serbian perustuslakia

Albania ei hyväksy Serbian uuden perustuslain Kosovo-kohtaa. Sen mielestä koko kansanäänestys Kosovon asemasta oli yksipuolinen ja hyödytön.

Serbian kansanäänestyksessä hyväksyttiin viikonloppuna perustuslaki, jonka mukaan Kosovo on erottamaton osa Serbiaa.

Albanian ulkoministeriö toteaa lausunnossaan, että Kosovo-kohdasta ei ole mitään hyötyä nyt, kun kansainvälinen yhteisö on päättämässä Kosovon tulevasta asemasta.

Kosovon albaanit, jotka muodostavat 90 prosenttia maakunnan väestöstä, vaativat itsenäisyyttä. Albania on ollut näiden vaatimusten vahvin tukija.

(MTV3-STT-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.