Mainos

Solana vie sovintoesityksen Iraniin

Javier Solana luovuttaa lähipäivinä Iranille niin sanotun sovintopaketin, jolla pyritään ydinkiistan ratkaisemiseen. Iran kertoo, että se on valmis tutustumaan ehdotukseen, mutta se ei aio taipua lopettamaan uraanin rikastamista.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana matkustaa lähipäivinä Iraniin. Solana luovuttaa Iranin johdolle sovintotarjouksen maan ydinohjelmasta nousseen kriisin ratkaisemiseksi.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä Saksa pääsivät toissapäivänä sopuun Iranille esitettävästä paketista, jolla kriisi voitaisiin niiden mielestä ratkaista.

Niin sanotun kannustinpaketin sisältö kerrotaan julkisuuteen vasta sen jälkeen, kun ehdotus on luovutettu Iranille. Julkisuuteen on kuitenkin vuotanut tietoja, joiden mukaan Iranille tarjotaan muun muassa kevytvesireaktoria ja ydinpolttoainetta. Paketin ehtona on, että maa luopuu uraanin rikastamisesta.

Toisaalta ehdotuksessa luetellaan pakotteita, jotka uhkaavat Irania, ellei maa luovu uraanin rikastamisesta.

Iran on ilmoittanut, että maa aikoo tutustua Solanan toimittamaan sovintoehdotukseen. Ulkoministeri Manouchehr Mottakin mukaan Iran ei kuitenkaan aio pidättäytyä uraanin rikastamisesta.

- Neuvottelut on käytävä ilman ennakkoehtoja. Mitkään ehdot eivät ole hyväksyttäviä, varsinkaan nyt asetettu ehto, Mottaki sanoo.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.