Mainos

Solana tapasi Turkin johtajia

Naton pääsihteeri Javier Solana keskusteli Ankarassa tänään Turkin johtajien kanssa, jotka kytkivät Naton laajentumisen EU:n ja Turkin suhteiden tiivistämiseen. Solana sanoi myöhemmin vierailunsa olleen hyödyllinen, koska se oli auttanut häntä ymmärtämään paremmin Turkin kantaa.

Pääsihteeri lähti illalla kotimatkalle viivyttyään Turkissa yhden vuorokauden. Turkin pääministeri Necmettin Erbakan - maan ensimmäinen islamilainen pääministeri - toisti keskusteluissa hallituksensa kannan, että Naton laajeneminen liittyy Turkin suhteisiin EU:hun ja Länsi-Euroopan unioniin WEU:hun, joka on EU:n sotilaallinen järjestö. Turkin presidentti Suleiman Demirel puolestaan julkaisi kansliansa kautta lausunnon, jossa hän sanoi, ettei Turkki hyväksy Naton laajentumista itään, jos EU suunnittelee samanaikaisesti omaa laajentumistaan ilman Turkkia.

Turkin ulkoministeri Tansu Ciller sanoi aiemmin viikolla asiat vielä selvemmin. Hänen mukaansa Turkki estää Naton laajentumisen, jos se ei pääse EU:n täysivaltaiseksi jäseneksi. Ciller sanoi myös, että Turkki voi estää Naton suunnitelmat lainata varusteita WEU:lle, johon Turkki ei itse kuulu.

EU:n vaikeutena on ollut sulattaa Turkkia lähinnä sen ihmisoikeustilanteen takia. Hollannin ulkoministeri Hans van Mierlo sanoi tiistaina, että Euroopan on vaikea hyväksyä varauksetta Turkkia ihmisoikeusasian ja maan uskonnollisen identiteetin takia. Van Mierlon kommentin jälkeen Turkki on kiirehtinyt selittämään, ettei sen muslimilainen identiteetti ole este EU:hun menolle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.