Mainos

Solana: Suomelle näkyvä rooli Kosovossa

Naton pääsihteeri Javier Solana uskoo, että Venäjä taipuu Naton alaisuuteen Kosovon rauhanturvaamistehtävässä. MTV:n erikoishaastattelussa Solana povaa suomalaisille näkyvää roolia Kosovossa.

Solana uskoo, että venäläiset suostuvat toimimaan Naton alaisuudessa Kosovossa. Nato toivottaa heidät tervetulleiksi kuten Bosniassa, sanoo Solana. - En näe syytä, miksi emme löytäisi yhteistä toimintatapaa, joka miellyttää kaikkia, hän toteaa.

Kosovon joukkojen komentajasta on sovittu. Hän on brittikenraali Jackson. - Se on ainoa asia, mistä pidämme kiinni ja mistä jokainen rauhanturvaamiseen osallistuva maa pitää kiinni, Solana painottaa.

Solana uskoo, että suomalaiset saavat laajan ja näkyvän roolin Kosovon rauhanturvaamisessa. Hän keskusteli asiasta illalla ulkoministeri Halosen kanssa. - Olette tarjonneet rauhanturvaamiseen paitsi määrällistä, mikä on tärkeää, mutta varsinkin laadullista kokemusta: tervettä järkeä, diplomaattista taitoa, mistä osoituksena oli presidentti Ahtisaaren tapa hoitaa vaikeita neuvottelutilanteita.

Entä voisiko suomalaisupseereilla olla erityisrooli Naton ja Venäjän komentorakenteiden välittäjinä? - En tiedä, miten tämä lopulta järjestetään, mutta tietenkin se on mahdollista. Mutta on kyse sotilaallisesta eikä poliittisesta ratkaisusta. Sen tekee komentaja paikan päällä. Suoraan sanoen: jokainen maa, joka osallistuu operaatioon, saa panostaan vastaavan määrän tehtäviä paitsi käytännön rauhanturvaamisessa, myös komentorakenteissa, Solana vakuuttaa.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.