Mainos

Solana: Ratkaisua EU:n ja Naton suhteista

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana uskoo, että ratkaisu EU:n ja Naton välisestä yhteistyöstä voi syntyä ensi viikolla. Solana sanoi tänään Helsingissä pitävänsä mahdollisena, että sopu saadaan aikaan ensi viikolla.

Ratkaisu voi Solanan mukaan syntyä, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vierailee Euroopassa: ensin keskiviikkona Natossa Brysselissä ja sen jälkeen EU:n huippukokouksessa Göteborgissa.

-Meidän pitäisi pystyä tähän. Varma asiasta en voi olla, enkä voi luvata, milloin sopimus valmistuu, Solana sanoi.
Budapestissa viime viikolla pidetyssä Naton ulkoministerikokouksessa ratkaisusta puhuttiin aiempaa sovinnollisemmassa hengessä, mutta lopullista ratkaisua ei syntynyt. Kantona kaskessa on edelleen Naton jäsenmaa Turkki, joka vaatii oikeutta osallistua päätöksiin EU:n kriisinhallintatoimista, vaikka ei ole unionin jäsen.
EU-maat eivät ole suostuneet vaatimukseen. Ratkaisu on välttämätön, jotta EU pystyisi toimimaan itsenäisesti. Solana illasti eilisiltana presidentti Tarja Halosen kanssa.

Tiistaina ohjelmassa olivat tapaamiset pääministeri Paavo Lipposen, ulkoministeri Erkki Tuomiojan sekä puolustusministeri Jan-Erik Enestamin kanssa. Solana kiitteli lämpimästi Suomea yhteistyöstä EU:n kriisinhallintajoukkojen luomiseksi.

-Olemme edistyneet hyvin kohti tavoitettamme saada joukot toimintakykyisiksi vuonna 2003, Solana julisti. Hän kiitteli vielä erityisesti kenraali Gustav Hägglundia ja tämän valintaa EU:n sotilaskomitean puheenjohtajaksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.