Mainos

Solana: Presidentti Trajkovskin rauhansuunnitelma hyväksytty

Makedonian kaikki hallituspuolueet tukevat presidentti Boris Trajkovskin esittämää rauhansuunnitelmaa, kertoo EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana. Solana tapasi Makedonian pääkaupungissa Skopjessa sekä slaavi- että albaaniväestöä edustavien hallituspuolueiden johtajia.

Solanan mukaan kaikki puolueet tukevat Trajkovskin suunnitelmaa, jossa esitetään mm. osittaista armahdusta albaanikapinallisille. Trajkovskin rauhansuunnitelman tavoitteena on lopettaa Makedonian armeijan ja albaanikapinallisten taistelut. Albaanien DPA-puoluetta johtava Arben Xhaferi sanoi kuitenkin, että hän suhtautuu edelleen varauksellisesti presidentin suunnitelmaan, koska se hänen mielestään on liian epämääräinen.

Skopjeen saavuttuaan Solana sanoi, että rauhansuunnitelma käsittelee oleellisia asioita ja EU tukee sitä. Trajkovski esitteli suunnitelman perjantaina Makedonian parlamentille. Kolmekohtaisen suunnitelman mukaan hallitus suostuttelee kapinalliset luopumaan aseistaan, uudistaa asevoimia ja vauhdittaa poliittisia uudistuksia, joilla parannetaan albaanien asemaa.

Makedonian armeija on jatkanut tänään kapinallisten asemien moukaroimista vuoristokylissä, jotka sijaitsevat Skopjen pohjoispuolella. Kapinalliset pitävät edelleen hallussaan Aracinovon esikaupunkialuetta, joka sijaitsee vain 10 kilometriä Skopjen keskustasta.

Sisäministeriön tietojen mukaan kapinallisilla on ainakin 100 aseistettua miestä partioimassa esikaupungin kaduilla ja he ovat asettaneet tiesulkuja kaupungin ulosmenoteille. Noin 3000 siviiliä on poistunut alueelta, sisäministeriöstä kerrottiin.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.