Mainos

Solana matkustaa muslimimaihin

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana matkustaa ensi viikolla muslimimaihin keskustelemaan pilakuvakohusta. Hänen mukaansa yhteenotot ovat olleet järjestettyjä. Mellakat jatkuvat varsinkin Afganistanissa.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana lähtee ensi viikolla Lähi-itään liennyttämään profeetta Muhammadin pilapiirroskohua. Solana ilmoitti, että hän käy Saudi-Arabiassa, Egyptissä, Jordaniassa ja palestiinalaisalueilla.

-EU:n ja arabimaailman suhteiden rakentamiseen on käytetty suunnattomasti voimavaroja viime vuosina. Niillä ei ole leikkimistä, hän sanoi Brysselissä.

Solana menee muun muassa Jeddaan, jossa hän tapaa Islamilaisten maiden järjestön OIC:n johtajan Ekmelettin Ihsanoglun. Kiertomatka alkaa joko sunnuntaina tai maanantaina. EU:n puheenjohtajamaa Itävalta pyysi Solanaa selvittämään OIC:n kanssa, miten viime päivinä koko ajan lisääntyneet vihanpurkaukset saataisiin laannutettua.

Mellakat järjestettyjä

Solana uskoo, että mellakat ovat olleet osin järjestettyjä. Ne ovat levinneet yhtäkkiä ja nopeasti, vaikka profeetan kuvat julkaistiin ensimmäistä kertaa tanskalaisessa lehdessä useita kuukausia sitten.

Solana arvioi, että Lähi-idän ja Aasian mielenosoituksiin on useita syitä. Muhammad-pilapiirrosten lisäksi jännitykseen voi vaikuttaa Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n päätös viedä Iran-kiista YK:n turvallisuusneuvostoon.

-Äänestyshän oli Wienissä alle viikko sitten, Solana muistutti pohjoismaisten toimittajien haastattelussa Brysselissä.

Bush otti kantaa

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti puolestaan hallituksia kaikkialla maailmassa lopettamaan väkivaltaisuudet, jotka alkoivat tanskalaisessa Jyllands-Postenissa viime syksynä julkaistuista Muhammad-kuvista. Hän muistutti kuitenkin myös tiedotusvälineiden vastuusta.

-Uskomme vapaaseen lehdistöön ja tunnustamme, että sen mukana tulee vastuu. Vapauteen liittyy vastuu siitä, että muut on otettava huomioon, Bush huomautti keskusteltuaan Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa Washingtonissa.

Valkoinen talo ja Yhdysvaltain ulkoministeriö ovat arvostelleet toistuvasti sanomalehtiä, jotka ovat loukanneet muslimeita painamalla heidän profeettansa kuvia. Amerikkalaiset tiedotusvälineet eivät ole myöskään esitelleet lähinnä Euroopassa levitettyjä piirroksia. Tämä ei ole kuitenkaan tullut selväksi ainakaan Pakistanissa.

-Bush on tämän takana. Hän johtaa joukkoa, joka on islamin vastainen. Tuomitsemme Bushin ja tuomitsemme Tanskan pilkkaavien pilakuvien julkaisusta, huusi erään islamilaisryhmän johtaja noin 3000 mielenosoittajalle Pakistanissa lähellä Afganistanin rajaa.

Afganistanissa edelleen rauhatonta

Afganistanissa neljä ihmistä kuoli, kun paikalliset turvallisuusjoukot tulittivat mellakoija. Raivostuneet muslimit yrittivät tunkeutua Yhdysvaltain armeijan tukikohtaan eteläisessä Zabulin maakunnassa.

Afganistanin korkein oikeus ja uskonoppineiden neuvosto varoittivat, että tietyt ryhmät yrittävät lietsoa rettelöintiin. Ne viittasivat ilmeisesti ainakin Taleban-liikkeeseen. Yli kymmenen ihmistä on saanut surmansa eri puolilla maata viime päivinä syntyneissä kahnauksissa.

Pakistanissa on ollut Tanskan vastaisia mielenosoituksia lähes päivittäin viime viikosta lähtien. Multanin kaupungissa Keski-Pakistanissa paikalliset kauppiaat ilmaisivat vastalauseensa pilapiirroksille menemällä lakkoon.

Länsirannalla kansainväliset tarkkailijat päättivät väliaikaisesti vetäytyä Hebronin kaupungista, kun vihaiset palestiinalaiset olivat kivittäneet heidän toimistoaan. Siviilitarkkailuoperaatioon osallistuu tanskalaisia, italialaisia, norjalaisia, ruotsalaisia, sveitsiläisiä ja turkkilaisia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.